Lokaal

Overlast eikenprocessierups lijkt eindelijk onder controle

Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen © John Beckmann / RN7
RIJK VAN NIJMEGEN - De bestrijding van de eikenprocessierups begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. De overlast van deze rups is nog maar een kwart vergeleken met het topjaar 2019. Mogelijk is dit mede te danken aan het relatief koude en natte voorjaarsweer.
Zo krijgt de gemeente Overbetuwe dit jaar tot nu toe nauwelijks of geen klachten over problemen met de eikenprocessierups.

Nestkasten voor vogels

"We hebben inmiddels de nodige ervaring met de inzet van natuurlijke vijanden, via bijvoorbeeld nestkasten voor vogels. Ook worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen en worden geschikte bestrijdingsmiddelen ingezet," zegt een woordvoerder van Overbetuwe.
In 2020 waren er in de regio Nijmegen globaal de helft minder klachten dan in het topjaar 2019 en dit jaar tot nog toe opnieuw de helft minder dan het jaar ervoor.

Centrale rol gemeenten

De eikenprocessierupsen veroorzaken in het voorjaar en zomer overlast. De rups heeft namelijk ontelbaar veel brandharen, die bij aanraking zorgen voor jeuk en een branderig gevoel.
De bestrijding van de eikenprocessierups is vooral de verantwoordelijkheid van de gemeenten, aldus Staatsbosbeheer. "De gemeenten beheren de meeste eiken waar veel mensen komen, zoals langs wegen. In de gebieden die wij beheren, laten we de rupsen meestal zitten. Pas als er bijvoorbeeld nesten van de rups zitten bij picknick-tafels, dan grijpen we in," aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Koolmezen en pimpelmezen

De gemeente Beuningen heeft dit voorjaar 100 nestkastjes geplaatst voor koolmezen en pimpelmezen. Deze vogels eten graag de eikenprocessierups. Zo kan een nest met jonge meesjes dagelijks honderden rupsen verorberen.
De nestkastjes zijn vooral opgehangen op plekken waar vorig jaar rupsennesten aanwezig waren. Dat is bij eiken in de buurt van scholen, fietspaden en sportaccommodaties.
Beuningen maakt verder gebruik van bestrijdingsmiddelen die niet gevaarlijk zijn voor vogels. De biologische bestrijdingsmiddelen bestaan uit aaltjes (wormpjes) en bacteriën die alleen de rupsen doden.