Lokaal

Introductieweek HBO- en WO-studenten van start gegaan

Janne Kuipers begeleidt eerstejaars op de Radboud Universiteit
Janne Kuipers begeleidt eerstejaars op de Radboud Universiteit © Mabel Elzinga
NIJMEGEN - De introductieweek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Radboud Universiteit is gestart. De studenten zijn blij dat ze weer naar college mogen. "Een live introductie is super belangrijk, want je maakt vrienden voor de rest van je studie", vertelt Mart van Doorn, medewerker van de introductie bij de Radboud Universiteit.
De opening van het academisch jaar is pas op maandag 6 september, maar de introductie voor eerstejaars studenten is zondag al begonnen. In groepjes van gemiddeld 15 personen worden de eerstejaars studenten per opleiding de hele week wegwijs gemaakt. Zo leren ze Nijmegen, de universiteit en haar campus en het studentenleven kennen.
Tekst gaat verder onder de video:

Contacten leggen

De introductie is niet verplicht, maar wordt door zowel de Radboud Universiteit en de HAN wel aanbevolen. "Als je de introductie alleen maar online doet, dan dan kun je die connectie met andere studenten veel minder leggen", legt Van Doorn uit. "Dat leidt ook tot meer eenzaamheid. Een echte introductie helpt om dit tegen te gaan".
Op de maandag van de introductieweek staat is het de beurt aan de Intromarkt, waar alle studie- en sport- en andere verenigingen zich presenteren. Janne Kuipers is derdejaars student en begeleidt dit jaar eerstejaars tijdens de introductie. "Het is heel gek om hier te zijn, want het is voor mij ook lang geleden dat ik hier zelf heb rond gelopen". Ze heeft vooralsnog geen speciale wilde plannen: "Alles wat niet online is, is al wild." Ze wil in ieder geval veel spelletjes met de eerstejaars gaan doen en lekker in het park gaan zitten.

"Heel mooie stad"

Guul Stienen komt uit Breda en vertelt dat hij anderhalf jaar eigenlijk geen les heeft gehad. "Ik heb alles online moeten doen dus ik ben heel blij dat we weer iets kunnen gaan doen en mensen kunnen ontmoeten." Isaac O'Donovan Campbell komt uit Ierland en is erg onder de indruk van Nijmegen: "Het is fantastisch en zoals geen andere stad in Ierland. Het is een grote stad, met mooie architectuur en het vervoer per fiets, ik vind dat geweldig."
Ronan Foley komt ook uit Ierland en is nu al verliefd op Nijmegen. "Het is een hele mooie stad, die erg veilig is en er is van alles te doen. En er zijn veel mensen zoals mij die in het zelfde schuitje zitten (nieuw en internationaal red.) en hetzelfde meemaken. Bella ten Have kijkt uit naar haar studententijd. "Ik geniet vooral van de mensen en de indrukken hier. Het is namelijk anders dan bij mij thuis: groter en internationaler." Ten Have komt uit de Achterhoek en zoekt trouwens nog een kamer.
Later deze week is er ook een Radboud Introshow aan het Honig-complex. Daar mogen studenten in hun mentorgroep even helemaal losgaan bij de Loco Loco Discoshow. Dit is wel een testen voor toegang evenement en alleen toegankelijk voor studenten die zich hebben aangemeld.
RN7 belicht deze hele introductieweek in de serie 'Student&' aandacht aan onderwerpen waar studenten mee te maken krijgen. Morgen gaat het over de omgang met drank en drugs.