Lokaal

Grote schoonmaakactie vrijwilligers langs de Waal

Schoonmaakactie langs de waal
Schoonmaakactie langs de waal © IVN Maas en Waal
MAAS EN WAAL - In de uiterwaarden langs de Waal wordt op zaterdag 4 september van Weurt tot aan Dreumel een grote schoonmaakactie gehouden. De actie onder de naam Schone Rivieren Expeditie wordt georganiseerd door IVN Maas en Waal in samenwerking met Staatsbosbeheer.
Door het hoge water en de overstromingen is er de laatste weken veel rommel door de rivier meegevoerd. De opruimactie vindt plaats op 9 locaties in de uiterwaarden en wordt uitgevoerd door tientallen vrijwilligers.

Plastic soep

IVN Maas en Waal noemt het opruimen van afval heel belangrijk, omdat het schadelijk en gevaarlijk is voor al wat leeft en groeit in de uiterwaarden. Vooral het plastic moet niet via de rivier in de oceanen terecht komen en de dieren en planten daar bedreigen.
De actie is vooral gericht op de kleinere stukken afval. De grotere stukken (plastic) afval zijn eerder al opgeruimd door Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het Waterschap.
Bert van Haaften, voorzitter van IVN Maas en Waal, benadrukt dat er weinig kans is dat er nu nog kadavers worden gevonden in de uiterwaarden. "Er kan nog van alles liggen aan rommel, dus de mensen moeten opletten en zich goed beschermen. De grote kadavers, zoals koeien, of de stoffelijke resten van personen, zijn in een eerder stadium al gevonden en geborgen," zegt Van Haaften.

Vrijwilligers kunnen zich melden

Alle betrokken gemeenten in het gebied zorgen voor de benodigde materialen voor de opruimploegen. Rijkswaterstaat plaatst afvalcontainers en voert later het afval af.
Vrijwilligers kunnen zich vooraf aanmelden via de website van IVN Maas en Waal.