Lokaal

Willemstunnel in Arnhem op slot om veiliger te maken

Verkeer in de Willemstunnel
Verkeer in de Willemstunnel © RTV Arnhem
ARNHEM - De Willemstunnel in hartje Arnhem is vanaf zondagavond een week lang niet te gebruiken. Voor gemotoriseerd verkeer is er een omleidingsroute geregeld.
“Verkeer dat in Arnhem-Zuid moet zijn, leiden we al om via de Pleijroute en de A50 bij Renkum”, zegt projectleider Karel Jacobs. “Rijkswaterstaat zet boodschappen op de matrixborden boven de snelweg.” Mensen die in het centrum moeten zijn, kunnen de normale route rijden. “Maar ze gaan dan lángs de tunnel over de fly-over, in plaats van door de tunnel.”
Jacobs verwacht extra drukte in het centrum door de afsluiting. “Bovenaan de fly-over staan verkeerslichten. Die springen af en toe op rood omdat er een bus vanaf het Stationsplein of andersom rijdt. Daardoor moet het verkeer stoppen en verwachten we een file.”
Berucht vanwege ongevallen
De Willemstunnel is berucht vanwege de vele ongevallen. Regelmatig ligt er een auto ondersteboven. De werkzaamheden moeten dat probleem verhelpen. “We gaan de wanden reinigen, want die zijn nu heel vies door de roetaanslag. Daarna komt er een coating op die bijna wit is”, zegt Jacobs. “Daardoor zijn de wanden beter zichtbaar.”
De lampen in de tunnel worden ook vervangen. “Er hangen nu nog gele natriumlampen, dat wordt ledverlichting. Dus er komt wat witter licht en we draaien de lampen 180 graden.” Ze schijnen dan op de tunnelwand, waardoor die beter zichtbaar wordt. “Persoonlijk denk ik dat de tunnel daarmee iets veiliger wordt”, sluit Jacobs af.