Lokaal

Prins Petfoods Triathlon Veenendaal start in de Grift

De 38e triathlon in Veenendaal start in het water van de Grift
De 38e triathlon in Veenendaal start in het water van de Grift © Triathlon Veenendaal/PR
VEENENDAAL - “De 38e Prins Petfoods Triathlon Veenendaal start definitief in de Grift,” aldus wedstrijdleider Rob Barel namens de organisatie. Voor de Veense triathlon op zaterdag 28 augustus hebben zich ongeveer 800 atleten gemeld. Ruim 200 vrijwilligers komen in actie om de triathlon in goede banen te leiden. Vanwege de Covid-maatregelen is publiek dit jaar niet welkom op het wedstrijdterrein. Ook worden atletenbegeleiders, met uitzonderen bij jeugd en deelnemers met een handicap, niet toegelaten.
Het zwemonderdeel van de triathlon van Veenendaal moet worden verplaatst vanwege een hoge concentratie moeilijk bestrijdbare blauwalgen in de surfvijver, waar gewoonlijk het zwemonderdeel plaatsvindt. Barel: “We moesten op zoek naar een alternatief, omdat ook de vijvers van de Grote Pekken blauwalg hebben. We starten nu in de Grift, met een baan heen-en-weer. Daarna lopen de atleten naar het gebruikelijke wisselvak op het triathlonterrein en vervolgen ze de wedstrijd met wielrennen en hardlopen.”

Vrijwilligers

De triatleten zullen de wedstrijd niet in stilte af te leggen, want rond het parcours zijn ruim 200 vrijwilligers actief om de triathlon in goede banen te leiden. “We zijn blij met die vrijwilligers, want zonder hen geen wedstrijd,” aldus vrijwilligerscoördinator Cora Vermeer. “Maar ook zonder sponsoren geen betaalbare wedstrijd,” vullen Erik en Lianne Ariesen vanuit de sponsorcommissie aan. Behalve de nieuwe hoofdsponsor Prins Petfoods wordt de Veense triathlon mogelijk gemaakt door meer dan zestig sponsoren.

Wielrennen op Rondweg Oost

Het programma begint met een jeugd- en scholierenserie over 1/16e triathlon. Dan volgen de series over de Olympische afstand (1,5 km zwemmen, 40 km wielrennen en 10 km hardlopen) , de kwart (1 km zwemmen, 40 km wielrennen en 10 km hardlopen) en een achtste triathlon. Vanwege het wieleronderdeel van de Veenendaalse triathlon is Rondweg Oost zaterdag 28 augustus voor een deel afgesloten. Er worden omleidingsroutes aangegeven.