Lokaal

Huisvesting arbeidsmigranten op bedrijventerrein ’s-Heerenberg

Huisvesting arbeidsmigranten bij DocksNLD
Huisvesting arbeidsmigranten bij DocksNLD © REGIO8
'S-HEERENBERG - Montferland wil arbeidsmigranten een plek geven op bedrijventerrein DocksNLD bij ’s-Heerenberg. Hoeveel buitenlandse arbeidskrachten vlak buiten ‘s-Heerenberg een woning krijgen is nog niet bekend, wel hoopt de wethouder dat de toekomstige bewoners onderdeel uitmaken van de samenleving.
“Voor huisvesting zijn we op dit moment bezig met een beleidskader”, vertelt wethouder Walter Gerritsen. “Er zijn meerdere locaties waar arbeidsmigranten zouden kunnen wonen en daar zit ook DocksNLD bij. We hebben deze locatie gekozen omdat het dicht bij ’s-Heerenberg zit. De arbeidsmigranten kunnen dan te voet of met de fiets naar ’s-Heerenberg en werk. Het is eigenlijk een ideale plek binnen de samenleving en dicht bij het werk.” Volgens de wethouder is het één van de locaties die in beeld is.
Tekst gaat verder onder video.

De huisvesting bij DocksNLD wordt gericht op arbeidsmigranten die voor kortere tijd in Montferland verblijven. “We kijken vooral naar mensen die hier kort willen blijven”, laat de wethouder weten. “De meeste arbeidsmigranten die hier verblijven, zijn over het algemeen vaak drie tot zes maanden hier. Ze gaan in de tussentijd regelmatig naar huis, dus ze hebben eigenlijk vooral behoefte aan een goede slaapplek met een paar goede faciliteiten zoals een sportschool. Die zal ook ontwikkeld worden.”

In de stad

De wethouder laat weten ook naar andere mogelijkheden te kijken. “Er zijn ook leegstaande hotels, leegstaande kantoorpanden, of woningen die geschikt zijn voor de huisvesting. Wel met een maximum van vier mensen, zodat we de kwaliteit van de huisvesting voor de buitenlandse medewerkers juist op een hoog niveau krijgen.”

Misstanden

Bij controles zijn de afgelopen tijd misstanden geconstateerd bij de woonlocaties van arbeidsmigranten. Ook uiten bewoners van dorpen als Beek en Zeddam regelmatig kritiek op de huidige situatie. Volgens Gerritsen speelt dit echter niet mee bij het besluit dat de gemeente neemt. “Waar mistanden zijn, grijpen we in en die pakken we aan. Uiteindelijk willen we gewoon de kwaliteit voor die buitenlandse medewerkers verhogen, zodat we dat echt op een goed niveau kunnen krijgen. En als mensen iets moois willen ontwikkelen dat we daar de ruimte voor bieden. Zodat de kwaliteit geborgd blijft."

Aantal woningen

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe groot de huisvesting op DocksNLD zal worden. Gerritsen: “Het is nog niet helder hoe groot het wordt en hoe veel mensen er kunnen verblijven. We zijn nu bezig om het mogelijk te maken. Dat er initiatieven zijn die graag wat willen ontwikkelen, dat we een plek hebben waar ze terecht kunnen en dan kijken we op dat moment wat passend is qua aantal.”
Foto: REGIO8