Instellingen

Nachtburgemeester Nijmegen roept op tot actie

Nachtburgemeester Cees de Beer
Nachtburgemeester Cees de Beer © NachtburgemeesterNijmegen.nl

NIJMEGEN - “Ja, er zijn veel zaken fout gegaan bij de heropening van het nachtleven”, zegt Cees de Beer, nachtburgemeester van Nijmegen. “Daarom steken we ook de hand in eigen boezem. Maar nu doen we met klem een oproep aan de overheid om het uitgaansleven te redden via een gecontroleerd, aangescherpt heropeningsplan.”

De Beer is samen met negen nachtburgemeester verenigd in de Dutch Nighttime Alliance (DNA). Deze organisatie pleit met de actie 'Red de Nacht!' voor een beter heropeninsgplan dan de vorige. “Eentje waarbij de overheid luistert naar de adviezen van het OMT”, legt De Beer uit. “Zorg ook voor een veilige omgeving bij clubs, zoals een goede ventilatie bijvoorbeeld. En help clubs die de ventilatie niet op orde hebben.

Behalve de situatie van het nachtleven, wil De Beer aandacht voor de jongeren. "De overheid moet echt de situatie van jongeren goed in het oog houden. Zij hebben eigenlijk twee basisbehoeften: het hebben van sociale én nieuwe contacten. Als dat wordt belet, kan dit leiden tot psychische problematiek.”

Één vuist maken

Omdat het nachtleven lange tijd het ondergeschoven kindje was, was het noodzakelijk voor ons om ons te verenigen en één vuist te maken vertelt De Beer. “De nacht moet juist geen aparte status hebben: het leven overdag en ‘s nachts zijn aan elkaar gekoppeld. De nacht is onderdeel van de maatschappij, vandaar dat wij nu aandacht vragen aan een goed plan voor het nachtleven.”

Het feit dat er nu al zo veel druk is op jongeren door allerlei crisissen (zoals de klimaat- en de stikstofcrisis), maakt dat mensen een ‘escape’ echt nodig hebben, legt De Beer uit. “Voor de één is dat misschien een wandeling, maar de ander heeft een dansfeestje nodig."

De Beer werd in oktober 2019 gekozen tot nachtburgemeester van Nijmegen, maar erg lang heeft hij er niet van kunnen genieten. “Ik had echt heel veel plannen voor de stad Nijmegen. Video’s maken van het nachtleven bijvoorbeeld, door met allerlei mensen op stap te gaan. Of met mensen in gesprek gaan die ‘s nachts werken.”

Gemis aan korte nachten

"Dankzij Corona heb ik wel veel meer kunnen slapen dan dat ik gewend was. Toch mis ik de korte nachten na een feestje: dan voel je namelijk dat je leeft.” In oktober 2022 zijn de nieuwe verkiezingen voor de nachtburgemeester, maar hij weet nu al dat hij zich niet herkiesbaar stelt. “Ik ging er drie jaar voor; nog eens drie jaar zie ik niet zitten. Bovendien heb ik nu een vriendin”, vertelt De Beer. De actie van DNA loopt nog. Als er voldoende handtekeningen zijn verzameld, wil de DNA hiermee naar Hugo de Jonge.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!