Lokaal

Groesbeekse Lana naar Miss & Mr. Grand Sea World verkiezing

Miss Grand Sea Netherlands 2021 Lana Voeten
Miss Grand Sea Netherlands 2021 Lana Voeten © Robert van Grinsven
GROESBEEK - De 21-jarige Lana Voeten uit Groesbeek zal midden augustus Nederland vertegenwoordigen als Miss Netherlands in de Grand Sea World verkiezing. Dit is een grote internationale missverkiezing, met missen van over de hele wereld. ‘Missenmoeder’ Nanny Verwey-Nielen, begeleidt al jaren de grote namen in de wereld tijdens deze verkiezingen. Zelf kreeg ze de titel Miss Holland in 1976.
Normaal gesproken is het de bedoeling dat je al wat lokale en nationale verkiezingen hebt moeten winnen, maar Nanny Verwey ging voor de bijl voor de nuchtere Groesbeekse. Na een oproep op social media, werd ze gekozen om eens te komen praten. Vervolgens mocht Lana zich direct kwalificeren voor een plaatsje in de grote verkiezing in Bulgarije.

Aandacht voor seksueel misbruik

Het is de eerste keer dat Lana aan een grote missverkiezing mee doet, maar dat mag hopelijk geen probleem zijn voor de internationale jury. De Groesbeekse wil zich tijdens de verkiezing er hard voor maken dat mannen en vrouwen die seksueel misbruikt zijn, hier openlijk over kunnen spreken. Ze wil het taboe doorbreken om uit schaamte hier stil over te blijven.

Eigen ervaring

Lana spreekt helaas uit eigen ervaring: "Een half jaar geleden heeft er een gebeurtenis plaats gevonden welke mijn leven compleet op zijn kop heeft gegooid. Wat mij is overkomen, is in mijn ogen een veel te weinig besproken probleem. Helaas zijn er nog veel vrouwen die dit meemaken, en de daders komen helaas te vaak onder hun straf uit. Het heeft een lange tijd geduurd voor ik mensen weer kon vertrouwen en ik de kleur in mijn leven weer terug kon vinden. Door veel hulp, liefde van mijn vriendinnen, vriend, ouders, overige familie, en veel therapie ben ik hier gelukkig uit gekomen. Ik ben nog niet de oude, maar dankzij een hoop liefde van de mensen om me heen weet ik dat ik niet alleen ben."
Niemand zou het recht moeten hebben om ervoor te kunnen zorgen dat een vrouw zich moet gaan schamen wanneer zij seksueel mishandeld of misbruikt is
"Ik wil tijdens de Missverkiezing een statement maken: Je bent niet alleen, en je bent krachtig! Niemand zou het recht moeten hebben om ervoor te kunnen zorgen dat een vrouw zich moet gaan schamen wanneer zij seksueel mishandeld of misbruikt is. Ik wil laten zien dat ze niet alleen zijn, en dat er een uitweg is."

Crowdfunding

Een missverkiezing brengt veel kosten met zich mee. Het meeste is al geregeld door de organisatie, maar niet alle kosten zijn gedekt. Zo zijn er kosten voor onder meer de vlucht, en de overnachtingen, Hiervoor is Lana een crowdfunding gestart.

Miss Grand Sea World

De verkiezing tot Miss Grand Sea World, een wedstrijd voor professionele modellen, heeft meerdere elementen. Allereerst moet een deelnemer er in verschillende typen kleding goed uitzien, maar er wordt ook grote nadruk gelegd op het karakter van de persoon, zo zegt de organisatie.