Instellingen

Mooi Uitzicht, een theatergroep met doofblinde acteurs, komt met nieuwe voorstelling

Toneelgroep Mooi Uitzicht
Toneelgroep Mooi Uitzicht © Kalorama

BEEK-UBBERGEN - Toneel Mooi Uitzicht, de theatergroep met doofblinde acteurs van het Centrum voor doofblinden van Kalorama in Beek, komt dit najaar met een nieuwe voorstelling. Als de maatregelen rondom corona het toelaten, spelen zij op donderdag 30 september, zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober de spetterende muzikale theatervoorstelling 'Toneelfestival'.

Eigen productie

De voorstelling is een geheel eigen productie. De rollen, scènes en teksten uit Toneelfestival zijn compleet zelf bedacht. Casper Schimmel, regisseur van de theatergroep: “We bedenken altijd eerst een thema. Vorig jaar bestonden we 10 jaar en om dat tóch nog een beetje te vieren, hebben we het feestelijke thema festival bedacht. Zodra we een thema hebben, leg ik het aan de spelers voor. Zij komen dan zelf met verrassende ideeën. De een komt met een concreet idee voor een rol, de ander gaat improviseren en er zijn ook spelers die ik meer begeleid en ondersteun."

We gaan niet uit van beperkingen maar we gaan uit van ieders talent!

"Dan kijken we samen naar wat iemand leuk vindt en dat maken we passend voor de voorstelling. We gaan niet uit van beperkingen maar we gaan uit van ieders talent! Het is heel magisch om zo met elkaar te fantaseren, elkaar te inspireren en iets moois te creëren.”

Muziek verbindt het verhaal

“Muziek speelt bij onze voorstellingen altijd een grote rol”, gaat Casper verder. “De groep bestaat uit 25 spelers en 7 muzikanten. Daarnaast zijn er begeleiders, tolken, een decorgroep, catering én grimeurs. Als het thema gekozen is, ga ik aan de slag met de basisscènes en zoek daar muziek bij waar ik teksten voor schrijf. We hebben een eigen band, die uit vrijwilligers bestaat, en die apart de muziek repeteert."

In de voorstellingsweek worden de acteurs en de band samengevoegd en dan creëren we met elkaar de productie. Dat is voor iedereen altijd het hoogtepunt. De spelers repeteren in kleine groepjes van 5 tot 8 spelers het hele jaar door." Voor de bewoners van het Centrum voor doofblinden is het toneelspelen een wekelijks terugkerende activiteit.

Samen maken we de mooiste verhalen

Toneelspeelsters Colinda Vermeulen, Harriët de Bruin en Marion Florij delen hun passie voor het acteren bij Mooi Uitzicht. Colinda: “Ik wilde altijd al filmster worden en nu heb ik heel veel plezier samen met de andere spelers. In deze voorstelling speel ik één van de twee lookalikes die Dolly Parton nadoen. Ik kan heel goed dansen en het wordt een beetje een wedstrijd wie de beste Dolly Parton is. Ik verheug me op de voorstelling, dan komt mijn familie ook kijken.”

“Deze voorstelling is een primeur voor mij”, gaat Harriët verder. “Ik vind het heel spannend maar ook leuk. Voor mijn rol mag ik veel improviseren en dat kan ik heel goed. Ik speel een monoloog en daar kan ik mijn fantasie heel goed in kwijt. Het publiek wordt door mij telkens verrast!”

Als we repeteren hebben we altijd heel veel lol. Ik kijk uit naar de voorstellingsweek vooral de gezelligheid vind ik heel erg leuk.”

“Voor mij is toneel een hobby” vertelt Marion. “In deze voorstelling speel ik een politieagent. Samen met de andere spelers heb ik altijd heel veel plezier. Als agente sta ik mijn mannetje wel! Ik maak ook graag grapjes met het publiek, dan doe ik net alsof ik hen ook ga pakken. Als we repeteren hebben we altijd heel veel lol. Ik kijk uit naar de voorstellingsweek vooral de gezelligheid vind ik heel erg leuk.”

Voorstelling in de buitenlucht

Toneelfestival, te zien op donderdag 30 september en zaterdag 2 oktober vanaf 19.00 uur. en zondag 3 oktober vanaf 13.30 uur. Bij goed weer vindt de voorstelling voor het grootste deel in de buitenlucht plaats op het terrein van Kalorama in Beek. Bij slecht weer is de voorstelling binnen. Zoals het er nu naar uitziet mogen er 75 mensen per voorstelling komen kijken. Veel hangt af van de dan geldende maatregelen rondom corona. De toegang is gratis. Reserveren kan vanaf maandag 30 augustus door een mail te sturen naar secretariaat@kalorama.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!