Instellingen

Tweede Ambachtendag bij museum Erve Kots

Tweede Ambachtendag bij museum Erve Kots
Tweede Ambachtendag bij museum Erve Kots © REGIO8

LIEVELDE - Het draaien van touw, het bakken van een broodje en zien hoe klompen gemaakt worden, het kon allemaal op de tweede Ambachtendag van dit jaar in Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde. Het museum bracht bezoekers voor één dag weer terug in de geschiedenis.


"We laten oude en nieuwe ambachten zien", vertelt eigenaar Ben Weenink. "Achter op de boerderij zijn de oude ambachten te beleven, zoals de houtzagerij en de rosoliemolen. Aan de voorzijde kun je het kralensnoeren maken, het maken van hoeden en beeldhouden bekijken." De Ambachtendag wordt mede georganiseerd om mensen kennis te laten maken met wat er op Erve Kots allemaal mogelijk is.

Ongeveer twee- tot driehonderd mensen hebben het museum op deze dag bezocht. Verschillende vrijwilligers waren aanwezig om demonstraties en uitleg te geven. “Ik ben de touwslager vandaag", vertelt vrijwilliger Ellen Bakker. "Ik draai met de kinderen de touwen en daarbij vertel ik het taalverhaal van de technieken slaan en draaien. Slaan en draaien komt van het vuur, de mens heeft zich vanuit het vuur ontwikkelt tot technisch hoogstaand.”

'Kunnen goed op afstand blijven'
Wennink laat weten dat het soms lastig was dat Erve Kots dicht moest blijven door corona, maar dat ondanks het virus mensen nu gerust het museum kunnen bezoeken. “We moeten afstand houden, maar we hebben hier een ruim terrein, mensen kunnen goed op afstand blijven. We letten er vooral op of mensen afstand houden en als er gekke dingen gebeuren dan grijpen we wel in, maar gelukkig is dat niet nodig.”

Foto: REGIO8

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!