Lokaal

Ede zet grote fontein in Proosdijpark uit om blauwalg

Fontein in het Proosdijpark
Fontein in het Proosdijpark © Gemeente Ede
EDE - De fontein van de Victoria Vestavijver in het Proosdijpark staat tot 1 oktober uit. De reden hiervoor is de aanwezige blauwalg in de vijver.
Ede heeft de fontein in het Proosdijpark woensdag uitgezet, omdat er giftige blauwalg in de vijver zit. De gemeente is bang dat de blauwalg zich via piepkleine druppeltjes in de lucht verspreidt. De grote fontein bevindt zich in het park aan de rand van het centrum.
Het Waterschap heeft het water van de vijver onderzocht. Daaruit blijkt dat de aanwezige blauwalg giftig is. Via de fontein kan deze blauwalg zich verspreiden via de lucht. Wanneer iemand dit inademt zijn er mogelijk risico’s op schade aan de longen en lever. De gemeente heeft daarom besloten de fontein voorlopig niet aan te zetten.

Groenblauwe laag

Blauwalg is een cyanobacterie die gaat groeien onder invloed van warmte, licht en voedingsstoffen in het water. De blauwalgen veroorzaken een groenblauwe laag op het water. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen.
Zwemmen in water met blauwalg is altijd onverstandig. In milde gevallen kunnen toxines van de bacterie zorgen voor huidklachten, maag- en darmproblemen en hoofdpijn. Maar er zijn ook toxines die veel ernstiger klachten veroorzaken en waarvoor behandeling in het ziekenhuis nodig is.

Voorkom contact

Bij de vijver staan ook waarschuwingsborden. Voorkom contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of ervan drinken. De blauwalg kan uitslag op de huid of maag- en darmproblemen veroorzaken. Kijk voor meer informatie over blauwalg op www.vallei-veluwe.nl/blauwalg
De fontein blijft tot 1 oktober buiten werking. In het najaar verdwijnen blauwalg-lagen meestal snel, omdat het kouder wordt.