Instellingen

UNESCO zet Romeinse legerkampen van Nijmegen op Werelderfgoedlijst

Reconstructie Castra
Reconstructie Castra © Mikko Kriek
Kaartje Limes Nijmegen
Kaartje Limes Nijmegen © Gemeente Nijmegen

NIJMEGEN - De Neder-Germaanse Limes staat sinds dinsdag op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zo besloot het Werelderfgoedcomité. De Romeinse legerkampen die in de bodem van Nijmegen bewaard zijn gebleven, is door UNESCO als Werelderfgoed bestempeld. De legerkampen van de Hunerberg, het Kops Plateau en het Valkhof maken onderdeel uit van de Neder-Germaanse Limes, de Romeinse rijksgrens in het huidige Nederland en Duitsland.

Wethouder Cultuurhistorie Noël Vergunst is trots: “Dat de Neder-Germaanse Limes is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst is een erkenning dat de Nijmeegse vindplaatsen cultureel erfgoed van uniek belang is voor de hele wereld. Ik ben er trots op dat wij in een groot samenwerkingsverband deze inschrijving hebben gerealiseerd. Als stad verplichten we ons nu om het erfgoed goed te beheren. Meer mensen kunnen nu kennismaken met het Romeinse verleden van onze stad. Dat is ook goed voor toerisme en de economie.”

Romeinse Limes

Door Nederland strekt de Romeinse Limes zich uit langs de Rijn vanaf Katwijk aan de kust via Utrecht naar Arnhem, om bij Millingen de Duitse grens over te steken in oostelijke richting. De Romeinse soldaten bouwden forten en kampementen langs de Rijn ter verovering. Ze legden bruggen en wegen aan brachten de Romeinse cultuur over op de Germaanse lokale bevolking. In groten getale vestigden de Romeinen zich in Nijmegen op de terreinen die we nu kennen als het Valkhof, Het Kops Plateau en de Hunerberg in forten en legerkampen. Hier ontstonden kleine steden en dorpen. Deze plekken werden bewoond door gezinnen van ambachtslieden, handelaren en soldaten.

Werelderfgoed in Nijmegen

De archeologie van de Romeinse Limes in Nijmegen komt in het rijtje te staan van bijvoorbeeld de Amsterdamse grachtengordel, de Eifeltoren van Parijs en de Egyptische piramides. UNESCO streeft daarmee naar meer kennis over onder andere culturen en de culturele verschillen.

In Nijmegen zijn er vier terreinen van archeologische belang aangewezen voor de Werelderfgoedlijst, waaronder een militair fort en enkele legerkampen.

Voor elk terrein zijn twee zones opgenomen: de bufferzone en de kernzone. Bij de kernzone liggen archeologische resten van de Romeinse Limes nog goed bewaard in de bodem. In de bufferzone zitten nog archeologische resten in de bodem die inhoudelijk in relatie staan tot de kernzone. Denk bijvoorbeeld aan Romeinse graven en woningen van burgers.

Aandacht

Deze zomer en komende jaar zal er veel aandacht zijn voor de Romeinse Limes en het Werelderfgoed. In augustus zal in de stad gevlagd worden voor de Romeinse Limes en in december opent er een tentoonstelling over de Romeinse Limes in Museum het Valkhof met belangrijke vondsten uit Nijmegen en omgeving

Plaatsen die op de lijst staan worden meegenomen in uitingen van Unesco. Zo worden toeristen geattendeerd op het historisch en cultureel belang van die plaatsen. Daardoor zou het kunnen dat meer toeristen worden verleid tot een bezoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!