Lokaal

MuZIEum genomineerd voor leukste uitje Gelderland

Bij het muZIEum mag je de beelden van Marleen de Man voelen
Bij het muZIEum mag je de beelden van Marleen de Man voelen © muZIEum Nijmegen
NIJMEGEN - Het muZIEum is door de ANWB genomineerd voor het leukste uitje van Gelderland 2022. Dit ervaringsmuseum over zien en niet zien, was zelf nog niet op de hoogte van de nominatie en was dus zeer verrast toen onze redactie belde met het nieuws over de nominatie. “Dit vinden wij uiteraard super leuk nieuws. We hopen dit jaar natuurlijk weer een prijs in de wacht te slepen”, vertelt Elise Jacobs, medewerker communicatie.
Een belangrijke missie van muZIEum is een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid van blinden en slechtzienden. Inmiddels zijn er bij het museum 38 mensen met een visuele beperking werkzaam, voornamelijk als gids tijdens de ‘donkerbelevingen’. Tijdens deze beleving zie je als bezoeker namelijk helemaal niets en wordt je begeleid door de reisleiders van muZIEum, een blinde of slechtziende gids.

Regelmatig volgeboekt

Het gaat goed met de bezoekersaantallen, vertelt Jacobs: “Door het mindere weer, hebben wij het gelukkig de laatste tijd best druk. ‘s Middags zitten we vaak helemaal volgeboekt”. De donkerbeleving staat momenteel in het teken van liefde en de stad Parijs. Terwijl jij de stad zelf ontdekt in het pikkedonker, vertelt de gids over zijn leven zonder zicht, hoe hij de stad ervaart en hoe hij de liefde ziet. Op het doe-plein in het museum, staan beelden gemaakt met liefde door kunstenares Marleen de Man, die zelf ook slechtziend is. “Waar ik voorheen veel met details werkte, doe ik dat nu niet meer. Simpelweg omdat ik het niet meer goed zie. Nu geldt hoe groter, hoe beter ik het kan voelen en maken.”
De nominatie staat nog open tot en met 31 oktober. De leden van de ANWB kunnen dan stemmen op hun favoriete uitje in de provincie. Wie de winnaars zijn, wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. Andere genomineerde uitjes in Gelderland zijn onder andere het Kröller-Müller Museum, Amusementspark Tivoli, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij en Nederlands Bakkerijmuseum Hattem.