Lokaal

Orientalis: een Romeinse zomer en boeiende tentoonstellingen

HEILIG LANDSTICHTING - Het is zomer in Museumpark Orientalis, een Romeinse zomer. Taferelen uit de romeinse tijd, eten uit de oudheid en vele activiteiten voor de jeugd, dat beleef je tijdens de vakantie in het park. Ook zijn er op dit moment twee boeiende tentoonstellingen te zien in het museum.

Wandel door 100 jaar Heilig Landstichting

In 1905 reisden priester Arnold Suys, architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits samen naar het Heilig Land in Palestina. Hier kwamen ze op het idee om de “Heilig Landervaring” naar Nederland te halen. Dit leidde in 1911 tot de oprichting van de Heilig Land Stichting.

Van devotie tot educatie

Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt in de tentoonstelling ‘Wandel door 100 jaar Heilig Landstichting’ terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam.

Wederopbouw & Internationale Vriendschap

Nijmegen en omgeving zijn zwaar getroffen in de oorlog, Nijmegen lag in puin door het Amerikaanse bombardement en maandenlang in de frontlinie maar ook in de wijde omgeving was de verwoesting groot.

Hulp uit Albany, New York

In de regio werden diverse hulpacties op touw gezet voor de wederopbouw. Nijmegen werd o.a. geholpen door Haarlem en Zwolle. In 1947 kwam er grootscheepse Amerikaanse hulp voor Nijmegen vanuit Albany, de hoofdstad van de staat New York. Er arriveerden schepen aan de Waalkade in Nijmegen met 300 ton goederen. In deze eerste hulpzending zaten o.a. voedsel- en kledingpakketten, waaronder duizenden paren schoenen, babykleertjes, dekens, medicijnen en verband, zeep, dozen maandverband, typemachines en bouwmaterialen.

Noodwoningen

Een vracht vol hoop die het sein was voor de inwoners om de wederopbouw met goede moed ter hand te nemen. In Groesbeek kwamen van heinde en verre bouwvakkers om noodwoningen te bouwen.
Deze expositie vertelt via banners, audiovisuele middelen en objecten het verhaal van hulpacties aan een verwoest Nijmegen, Berg en Dal en omgeving.
Omroep Berg en Dal TV maakte een reportage en sprak met Veerle v.d. Ven, van het Museumpark.