Lokaal

Hanny werkt samen met Nieuwe Nederlanders in Ooijse moestuin

Mensen maken Berg en Dal
Mensen maken Berg en Dal © Forte Welzijn
OOIJ - 2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Een jaar waarin het belang van vrijwilligerswerk centraal staat. Daarom het verhaal van Hanny Wilmsen uit Ooij.
Hoe leuk is het om deze nieuwe Nederlanders een beetje wegwijs te maken in onze Hollandse cultuur. En zelf vind ik het heel leerzaam te horen hoe zij leefden in hun geboortelanden.”
“Eerder was ik al betrokken bij een vrijwilligersproject via Forte Welzijn. Nu kwam deze moestuin op mijn pad. De buren stelden een stuk grond beschikbaar, de gemeente zorgde dat het opgeschoond werd en samen verbouwen we nu met een klein groepje onze eigen groenten.”

Oude en nieuwe Nederlanders werken samen

Aan het woord is Hanny Wilmsen. Zij is een van de vrijwilligers bij de moestuin in Ooij. Een plek waar oude en nieuwe Nederlanders samenwerken en elkaar zo beter leren kennen. “We werkten eerst samen met een gezin uit Georgië en nu met gezinnen uit Syrië en Eritrea. Hoe leuk is het om deze nieuwe Nederlanders een beetje wegwijs te maken in onze Hollandse cultuur. En zelf vind ik het heel leerzaam te horen hoe zij leefden in hun geboortelanden.”

Gratis groenten uit de tuin

“Er wordt met plezier in de tuin gewerkt. Om daarna met een kopje koffie of thee bij te praten over hun en onze kinderen, de scholen en over praktische zaken als winkelen bijvoorbeeld. Let wel, er is een wederzijdse belangstelling. We gaan als vrienden met elkaar om. Daarbij vinden we het gewoon hartstikke leuk ook. Niet vergeten: alle vrijwilligers eten gratis de groenten uit onze tuin, vanzelfsprekend.”

Vrijwilligerswerk geeft je plezier

“Tot slot: van vrijwilligerswerk word je rijker, krijg je energie, geef je wat terug. Investeer je twee uurtjes per week, dan krijg je dat dubbel terug in plezier. Trouwens, vrijwilligers die ons praktisch kunnen helpen met het maken van een hekje, of een bankje, zijn zeer welkom."
Wil je ook graag anderen helpen of zoek je hulp? Kijk dan op www.geldersehanden.nl/bergendal.