Instellingen

LIVE: De Dag van Wijchen

Regenboogvlaggen aan de Stevenskerk
Regenboogvlaggen aan de Stevenskerk © RN7
NIJMEGEN - Het is de dag van Wijchen. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van alle activiteiten langs de route. Tips? vierdaagse@rn7.nl.
17.00 uur Dit was weer de wandeldag! Om 18.00u nemen we de dag door, en kijken we vooruit naar de avond, in het programma 'De Rust'. Daarin ook aandacht voor niet-Vierdaagse nieuws.
16.45 uur Stichting Roze Woensdag hield een Pride Walk door het centrum van Nijmegen. Marsleider Henny Sackers was er ook bij en liet weten: "De diversiteit waar de Stichting Roze Woensdag voor staat, is natuurlijk ook een kernwaarde van de Vierdaagse."
15.55 uur Ook op de dijk bij Weurt kleurt het roze.
Lopers in het roze
Lopers in het roze © Annelies Megens / RN7
15.30 uur Schrijver Rudy Dek schreef jarenlang spannende boeken die zich afspelen rond de Vierdaagse, met titels als Bloed Door Lopen, Oorlogspad, en De Zomerdromer.
15.10 uur Het Roze Woensdag programma in LUX staat geheel in het teken van Jong. Met onder andere schrijvers Splinter Chabot en Edward van de Vendel en de instafamous Maxime Albertazzi. En wij hebben er onze jongste verslaggever op af gestuurd. Later meer.
Roze Woensdag Jong in LUX
Roze Woensdag Jong in LUX © RN7
14.30 uur Wethouder Piet de Klein begroette bij het Dijkmagazijn wandelaars, en hij had ook presentjes voor ze: een setje rode veters met het Beuningen Buitengewoon erop. Die veters staan voor verbinding.
Wethouder De Klein poseerde uiteraard ook nog even bij de bus
Wethouder De Klein poseerde uiteraard ook nog even bij de bus © Annelies Megens / RN7
14.10 uur In 1943 werd een Engelse bommenwerper door Duits afweergeschut neergehaald. Zes van de zeven inzittenden kwamen om. Op de plaats van de crash staat nu het Lancastermonument. Vanmorgen werden vlaggen gehesen en een krans gelegd door scoutinggroepen uit Beuningen en Den Haag.
13.30 uur Wandelaar Linda Leenders geniet met volle teugen. Ze loopt de Walk of Wisdom, en pelgrimage die begint bij de Sint Stevenskerk. Als je de route ervan vanuit de lucht bekijkt, lijkt het op een vredesduif. Linda loopt nu op de dijk bij Winssen. Ook nu is het gezellig: "Ik kom best veel mensen tegen
Linda Leenders (R)
Linda Leenders (R) © RN7
12.55 uur Artiesten die normaliter op de Vierdaagsefeesten staan, treden deze week bij ons op. Zo gaf het duo Bart en Alex een mooie show, en vanavond hebben we niemand minder dan Bennie Solo te gast!
12.30 uur Eindelijk zijn we dan in Wijchen! En ook daar lopen we weer enthousiaste wandelaars tegen het lijf.
Wandelaars op de Markt in Wijchen
Wandelaars op de Markt in Wijchen © RN7
11.55 uur Gisteren waren we in Lent op bezoek bij een familie die "helemaal gek van de Vierdaagse is." Ieder jaar is er een Vierdaags-bingo. Ook dit jaar dus.
11.25 uur Er is een speciaal Vierdaagse-biertje. Dat moesten we uiteraard proeven:
11.15 uur We zijn in Balgoij, op een gezellig camperplaats. Rudy van Haren organiseerde er jarenlang allerlei activiteiten, maar gooide het roer in 2016 om. Nu biedt hij juist het tegenovergestelde: rust. "De energie die je terugkrijgt van de mensen die die rust ervaren, dat is gewoon fantastisch."
Camperplaats Balgoij
Camperplaats Balgoij © Lucia Smatanova / RN7
Camperplaats Balgoij
Camperplaats Balgoij © Lucia Smatanova
Rust op camperplaats Balgoij
Rust op camperplaats Balgoij © Lucia Smatanova / RN7
Camping eigenaar Rudy van Haren
Camping eigenaar Rudy van Haren © Lucia Smatanova / RN7
10.45 uur Burgemeester Daphne Bergman van Beuningen is natuurlijk ook teleurgesteld over het uitblijven van een groot feest, deze week. Maar "omdat de Vierdaagse zo in onze genen zit, willen we er toch nog een klein feestje van maken." Ze legt in een vlog uit wat er vandaag gebeurt:
10.25 uur Het Lancaster monument in Beuningen is een oorlogsmonument ter herinnering aan de bemanning van een Engelse Lancaster bommenwerper, die in de nacht van 22 op 23 juni 1943 is neergestort. Daarbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden om het leven.
Scouting Beuningen ’76 hees vandaag de de Engelse, Nederlandse en Vierdaagse vlag, en legde een bloemstuk.
Lucia Smatanova / RN7
Lucia Smatanova / RN7 © Scouting Beuningen '76 hijst vlaggen
Scouting Beuningen '76 bij Lancaster monument
Scouting Beuningen '76 bij Lancaster monument © Lucia Smatanova
Kranslegging bij Lancaster monument
Kranslegging bij Lancaster monument © Lucia Smatanova
10.00 uur Ans Zonneveld (links) loopt vandaag op Texel. Samen met vriendin José haalt ze geld op voor Alzheimer onderzoek. Binnen een uur gaan we met haar bellen, en vragen we hoe het gaat.
Doneren voor dit prachtige doel kan hier: https://tinyurl.com/yhw5e2d9
Ans en José lopen voor onderzoek naar Alzheimer
Ans en José lopen voor onderzoek naar Alzheimer © Ans Zonneveld
9.25 uur Mensen die elkaar normaliter zouden ontmoeten tijdens de Vierdaagse, kunnen het gemis iets verzachten door elkaar een doosje speciale Vierdaagsekoekjes te sturen, met een lieve boodschap erbij. Wij kregen ook zo'n kaartje en koekjes, en gingen op bezoek bij de afzender.
9.00 uur Roze woensdag zal er niet zo uitzien als op deze foto uit 2018, maar toch gaat het een feest worden, met onder andere een Pride Walk. Onze bus gaat nu vertrekken.
Roze Woensdag 2018
Roze Woensdag 2018 © Stichting Roze Woensdag
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!