Rijk van Nijmegen

Game-app trekt jongeren naar het museum

Acht musea trekken jongeren met game-app.
Acht musea trekken jongeren met game-app. © Visit Arnhem Nijmegen
GROESBEEK - De musea zijn gelukkig weer open voor publiek, en met een nieuwe innovatieve game-app trekken de musea in de grensstreek ook jongeren naar binnen. Moderne technologieën zetten de jonge spelers aan om met museale objecten opdrachten en challenges aan te gaan. Zo brengen de musea deze belangrijke groep jongeren en gamers op een vernieuwende wijze in contact met kunst en historisch erfgoed.
Erwin Akkerman, Projectmanager Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, vertelt: “Met het gebruik van de nieuwste technieken enthousiasmeren wij jongeren tussen de 14 en 22 jaar de musea in de grensstreek te bezoeken. Het is een doelgroep die over het algemeen weinig in musea komt, maar met deze moderne app willen we daar verandering in brengen.”
Marc Wingens, directeur van Erfgoed Gelderland: “We hebben van de soms heftige geschiedenis van de grensstreek een spannende en fascinerende ontdekkingstocht gemaakt die Nederlandse en Duitse spelers van deze game met andere ogen naar dit gebied laat kijken.”

Acht deelnemende musea

De game is te spelen in de volgende musea: Kasteel Hernen , Archäologischer Park Xanten, Museum Goch, Museum Het Valkhof, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloß Moyland, Nederlands Openluchtmuseum en het Vrijheidsmuseum.
De game Sofias Smuggling is te downloaden in de Google Playstore en de Apple Store in het Duits, Nederlands en Engels. De speler bepaalt zelf de volgorde van de spellocaties. Op sofiassmuggling.nl staat alle informatie.

Grensoverschrijdend verhaal

De game maakt een verbindend verhaal tussen de acht musea in de Nederlands-Duitse grensstreek. Zo ontstaat er een ‘overall’ story over Sofia en haar leven in deze regio. Het is een uitdagende game, die cultureel erfgoed en moderne kunst tot leven brengt. De spelers ontmoeten de mysterieuze handelaar Sofia, die door het grensgebied en de tijd reist. De spelers gaan in het voetspoor van Sofia op jacht naar de ‘enige echte waarheid’, langs de deelnemende musea, die elk hun eigen verhaal en personage hebben.

Nederlands-Duitse samenwerking

De Game-app is tot stand gekomen door een intensieve Nederlands-Duitse samenwerking. mede gefinancierd door de Europese Unie, de Provincie Gelderland en het Ministerium für Wirtschaft van Noordrijn-Westfalen en begeleid door de Euregio Rijn-Waal.