Lokaal

Uitbreiding DocksNLD komt stap dichterbij

Uitbreiding DocksNLD komt stap dichterbij
Uitbreiding DocksNLD komt stap dichterbij © REGIO8
BRAAMT - Een krappe meerderheid van de Montferlandse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het opleggen van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) voor maximaal drie jaar op de percelen ten noorden van de Meilandsedijk, tussen Azewijn en ’s-Heerenberg.

Met het opleggen komt de uitbreiding van het logistieke bedrijventerrein DocksNLD-2 in noordelijke richting een stap dichterbij.

“Het is voor alle partijen vervelend dat we deze stap in sneltreinvaart moeten nemen”, aldus CDA-raadslid Frank Tiemessen. “Als we de Wvg nu niet vastleggen, hebben we straks geen keuze meer.” Begin december kwam naar buiten dat Montferland de langgekoesterde wens voor de uitbreiding van DocksNLD-2 moest bijstellen, nadat de regio Arnhem-Nijmegen besloot dat de uitbreiding niet in de geplande oostelijke maar in noordelijke richting moest gebeuren. Door het opleggen van de Wvg zijn de boeren die actief zijn op de percelen in deze uitbreidingsrichting verplicht om de grond eerst bij de gemeente te koop aan te bieden. Hiermee wordt volgens het college de mogelijke inmenging van commerciële projectontwikkelaars afgeweerd. Zij vissen de komende drie jaar achter het net.
Waar de Montferlandse oppositiepartijen tegen de uitbreiding van DocksNLD-2 zijn, heerst ook binnen de coalitie twijfel over de realisatie van het logistieke bedrijventerrein op die locatie. Vooral D66 uitte de afgelopen periode meermaals hun twijfels over de plannen. Toch besloten zij alsnog in te stemmen met het opleggen van de Wvg. “We hebben geen inzicht in de toekomst”, zegt fractievoorzitter Freddy van Dijken. “We stemmen toch voor, zodat gestart kan worden met de uitwerking van de plannen.”

Starten met bestemmingsplan

Met het opleggen van de Wvg kan Montferland starten met het uitwerken van het bestemmingsplan. Oppositiepartijen PvdA, Lijst Groot Montferland en de fractie Rob Mos probeerden middels een amendement om een stap terug te gaan in het proces en eerst een nieuwe structuurvisie op te stellen. Dit kreeg geen gehoor bij de coalitie. Ook wethouder Walter Gerritsen zag hier weinig in: “Dit zorgt alleen maar voor vertraging en extra kosten.”
Foto: REGIO8(archief)