Lokaal

Wethouder: 'Vattenfall moet warmtenet gewoon doortrekken naar Veur Lent'

Wethouder:
Wethouder: © RN7
NIJMEGEN - De gemeente gaat niet in discussie met energieleverancier Vattenfall over het doortrekken van het warmtenet van de Waalsprong naar het stadseiland Veur-Lent om het toekomstige watersportcentrum Het Bastion te verwarmen. Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is van mening dat het gebied bij de Waalsprong hoort en wil Vattenfall aan de eerder afgesloten concessieovereenkomst houden.

Destijds niet voorzien

Het watersportcentrum moet vijf watersportverenigingen gaan huisvesten en twee kantines. Vattenfall wil echter niet het warmtenet van de Waalsprong doortrekken naar het stadseiland Veur-Lent. In 2012 sloot de energieleverancier een concessieovereenkomst om gasloos warmte te leveren voor heel de Waalsprong en ook aan het nieuwbouwgebied Waalfront. Het watersportcentrum Bastion ligt echter in een gebiedsontwikkeling die destijds niet is voorzien.

"Plat gezegd hún probleem"

Wat de gemeente betreft maakt Veur-Lent echter wel onderdeel uit van de Waalsprong. “Vattenfall wil daarover in discussie, wij niet”, zegt de wethouder. “Wij hebben een afspraak met hen dat ze de verplichting hebben om de hele Waalsprong te voorzien van warmte. Daar zit zoet en zuur bij. Soms is iets wat duurder, maar dat is plat gezegd hun probleem. We houden hen aan het contract. Er moet een goede oplossing komen voor de verwarming van het watersportcentrum.”

RV De Waal

Verderop op de nevengeul van de Waal wil roeivereniging RV De Waal een permanent drijvend botenhuis realiseren. Onder druk van de gemeenteraad krijgt de vereniging de kans om een sluitende business case hiervoor aan te dragen. Of dit lukt, lijkt onzeker, volgens Vergunst. “Inhoudelijk gaat het allemaal goed. Maar financieel hebben zij het nog niet rond. Ik kan niet garanderen dat zij de business case ook daadwerkelijk sluitend gaan krijgen.”
Dion van Alem
Politiek verslaggever