Het worden vaak onderhoudsvriendelijke tuinen genoemd. Versteende tuinen die naadloos doorlopen naar de straat. Onder leiding van presentator Rob Kleijs ondergaan grind- en stenen tuinen een metamorfose. Twee jonge tuinarchitecten laten zien dat een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn.

De deelnemers krijgen tips en helpen samen met het groenteam mee om tegels uit hun tuin te wippen. Daarvoor in de plaats komen (inheemse) planten en bloemen, met als gevolg meer voedsel voor bijen en vlinders. Buiten zitten wordt zo nog fijner, want groen zorgt bij hete zomers voor meer koelte in de tuin en tijdens regenbuien stroomt het water beter weg. De buurt steekt z'n handen uit de mouwen om hun straat te vergroenen en ook de gemeente helpt mee. Zo verandert de straat voorgoed van een grijze massa in een groene oase. Zo verandert de straat voorgoed van een grijze massa in een groene oase.

In deze serie strijden zeven plaatsen in de provincie om de titel De Groenste Straat van Gelderland. Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat, maar dit programma kent alleen maar winnaars: de bewoners, de planten en de dieren.

De Groenste Straat van Gelderland is vanaf 1 mei iedere zondag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist.