In de serie Gevlucht naar Gelderland volgen we vluchtelingen die een nieuw leven opbouwen in Gelderland. Vluchtelingen, die na een heftige tijd en vaak lange en moeilijke reis, hun plek in Gelderland hebben gevonden en een waardevolle bijdrage leveren aan onze maatschappij.

Daarnaast gaan we ook op bezoek bij een aantal vluchtelingen die in de eerste serie (2017) aan bod kwamen. Hoe gaat het bijvoorbeeld met Ali Alkassas? Vier jaar geleden was de geboren Syriër de jongste viscoach van Nederland. Gooit hij nog wel eens een hengeltje uit? En is de droom van Nader Issa, een muzikale carrière in Nederland, uitgekomen?

We schenken in deze serie ook aandacht aan een aantal bijzondere initiatieven. Vrijwilligers en instanties die zich inzetten om vluchtelingen een zachte landing in Nederland te geven zodat ze onderdeel worden van de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan een bakkerij waar statushouders van 'gered' fruit nog hele lekkere taarten weten te bakken en spelenderwijs aan hun inburgering werken.

En we nemen een kijkje bij een fabriek voor medische mondkapjes waar de werknemers in de 'baas' zijn tijd aan hun eigen ontplooiing mogen werken. Want ook al heb je als vluchteling nog zoveel talent, voor je onderdeel kunt worden van hetgeen dat voor ons zo normaal is, moet je heel wat hobbels nemen.

De serie maakt inzichtelijk welke fases vluchtelingen moeten doorlopen om statushouder te worden en welke drempels ze over moeten voor ze eindelijk verder kunnen met hun leven. Van de asielprocedure en gezinshereniging, tot de Nederlandse les voor de inburgering en de zoektocht naar een betaalde baan.

Hoe bevalt ze het in Gelderland? Waar moeten ze aan wennen? Kunnen ze fietsen en waarderen ze Gelderse lekkernijen? En wat doen ze om een sociaal leven op te bouwen?

Gevlucht naar Gelderland is terug te kijken via Uitzending Gemist.