Instellingen

Meld je aan voor de BuitenGewoon Filmwedstrijd!

BuitenGewoon is op zoek naar het allermooiste filmmateriaal van de Gelderse natuur en iedereen mag meedoen! De zoektocht draait om het mooiste beeldmateriaal gemaakt in het afgelopen anderhalve jaar tot nu (1 januari 2020 t/m 15 oktober 2021). Doe nu mee en wie weet schittert jouw werk straks wel op het witte doek!

De wedstrijd
Vanaf 9 augustus kun je jouw films en video’s insturen via de website van BuitenGewoon. De filmwedstrijd bestaat uit drie categorieën:

  • Mobiel: Een strijd om het mooiste filmmateriaal dat met een smartphone is vastgelegd. Een bijzondere ontmoeting met wild tijdens een wandeling of een excursie? Alles is welkom zolang de video maar geschoten is met je smartphone. De maximale lengte van een fragment is 01:00 minuut en deze categorie is tevens de publieksprijs.
  • Kort: Een indrukwekkende timelapse of een prachtig spektakel voor een nachtcamera? We zoeken de mooiste korte natuurvideo’s. Qua materiaalgebruik zijn er bij deze categorie geen restricties. De maximale lengte van video’s is 01:30 minuten.
  • Lang: In films van maximaal 04:00 minuten zoeken we in deze categorie prachtige verhalen uit de Gelderse natuur. Weet jij een tafereel als de bronst prachtig vast te leggen? Of geef jij ons een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van de bever? Laat het ons zien! De winnaar van deze categorie ziet zijn of haar film opgenomen worden in de programmering van het Focus Filmtheater in Arnhem.

Een kritische blik is geboden want in iedere categorie kan je maar met één inzending meedoen. Insturen kan tot en met 15 oktober 2021 en we raden sterk aan de films aan te leveren in 25 frames per seconde.

Aanmeldformulier

De jury
Onze driekoppige jury bestaat uit filmmaker Luc Enting, meteoroloog en bioloog Margot Ribberink en natuurcameraman Dick Harrewijn. Zij nemen al het ingestuurde werk onder de loep en bepalen de uiteindelijke finalisten en winnaars. Voor de publieksprijs maakt de jury alleen de finalisten bekend en zal er via een publieke stemronde een winnaar uit de bus komen.

De prijzen
Bij een wedstrijd horen natuurlijk ook prijzen. En wat wil je als filmmaker nou nog meer dan jouw werk zien schitteren op het witte doek? De winnaar van de categorie ‘Lang’ ziet zijn of haar film dan ook opgenomen worden in de programmering van het Focus Filmtheater!

In de categorie ‘Kort’ ga je als winnaar een dag mee in het veld met natuurfilmer Luc Enting, die je een uniek inkijkje geeft in het vak. De winnaar van de publieksprijs ziet zijn of haar werk schitteren in verschillende exposities en voorstellingen die voor de filmwedstrijd op de planning staan.

Verantwoord de natuur in
Zoals altijd, dus ook bij deze wedstrijd, is ons uitgangspunt dat wij als mensen te gast zijn in de natuur. Verstoring van dieren, of het zonder toestemming betreden van afgesloten gebieden past hier duidelijk niet bij. Als we zien dat ingestuurd materiaal niet overeenkomt met deze visie kan er besloten worden om dit materiaal niet aan de wedstrijd mee te laten doen. Bij twijfels kan er ook contact worden opgenomen met de maker om te kijken hoe bepaalde opnames tot stand zijn gekomen.

Op zaterdag 27 november reiken we de prijzen uit tijdens een live-uitzending vanuit het Focus Filmtheater in Arnhem, waar alle kanshebbers op de prijzen op het grote doek voorbij zullen komen.

De BuitenGewoon Filmwedstrijd is een samenwerking tussen Omroep Gelderland, Buitengewoon, Focus Filmtheater en de Provincie Gelderland.