Voor Een Oogje op Gelderland gaan de kluisdeuren van Eye Filmmuseum open. Hoe zijn de mensen, dorpen, steden en landschappen in vroeger tijden ‘voor het nageslacht’ vastgelegd? In de eerste zes afleveringen staan Zaltbommel, Apeldoorn, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk en Nijmegen centraal. Vanaf 10 januari wekelijks te zien op TV Gelderland.

Op marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden worden de historische filmbeelden van soms wel 80 tot 100 jaar oud afgespeeld op een groot beeldscherm dat achter op een busje staat. De cameraploeg filmt spontane reacties van voorbijgangers, op zoek naar anekdotes, nostalgie en beleving. Wat voor gevoel roept het op? Ook geeft een lokale historicus of stadsgids een toelichting bij de beelden. In welke mate is het stads- of dorpsbeeld veranderd? Hoe gaan wij nu om met onze omgeving, met historische gebouwen?

In elke aflevering geeft een filmhistoricus van Eye Filmmuseum uitleg bij een van de getoonde films. Bijvoorbeeld over hoe deze oude films tot stand kwamen, over de kwetsbaarheid van nitraatfilms, over het gebruik van kleur ondanks dat het om zwart-witfilms gaat, over de opkomst van amateurfilmers of over heel bijzondere oorlogsbeelden.

Een Oogje op Gelderland is een productie van Beeldland en is in nauwe samenwerking met Eye Filmmuseum en met Omroep Gelderland gerealiseerd. De meeste filmfragmenten komen uit het archief van Eye Filmmuseum, maar er is ook materiaal afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden.

Een Oogje op Gelderland is iedere maandag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

De serie is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en subsidies van de gemeentes Zaltbommel, Apeldoorn, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk en Nijmegen.