Donderdag opende het asielzoekerscentrum in de Arnhemse wijk Schuytgraaf officieel. In flexwoningen kunnen daar de komende jaren 150 Oekraïners worden opgevangen. Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening kwam een kijkje nemen, omdat andere gemeenten hier volgens hem lessen uit kunnen trekken voor oplossingen in zowel de woon- als asielcrisis.
Nog dit jaar moeten er in een bedrijfspand aan de rand van Hoevelaken 350 asielzoekers worden gehuisvest. Dat maakt de gemeente Nijkerk bekend. Het college heeft besloten mee te werken aan de realisatie van een opvanglocatie in het voormalige Euretco-gebouw.
Anderhalf jaar geleden startte een bijzonder initiatief bij de HAN in Nijmegen. Elf statushouders worden in ongeveer zes maanden tijd klaargestoomd voor een opleiding tot verpleegkundige. Die proef is nu zo succesvol gebleken, dat het ministerie de hogeschool tot koploper heeft benoemd.
De jonge asielzoekers die de afgelopen maanden op christelijk vakantiepark De Betteld in Zelhem zijn opgevangen, verhuizen vandaag naar hotel De Paasberg in Lochem. Donderdagochtend gaan de jongens gewoon naar school in Neede en daarna zullen ze naar hun nieuwe onderkomen verhuizen.
Asielzoeker Elvis uit Harderwijk mag meer werken. De rechtbank in Arnhem stelt de man uit Nigeria dinsdag in het gelijk. Elvis was naar de rechter gestapt omdat zijn werkgever van het UWV geen nieuwe werkvergunning voor hem kreeg.
Asielzoekers aan een betaalde baan helpen: niet na een half jaar, zoals de regels voorschijven, maar direct. Dat wil de gemeente Doetinchem, als eerste in ons land, voor elkaar zien te krijgen.
Maximaal 65 jonge asielzoekers worden opgevangen in hotel de Paasberg in Lochem. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar die zonder ouders of andere begeleiders naar Nederland zijn gekomen. De opvang in Lochem blijft maximaal een jaar open. Omwonenden zijn vanmiddag per brief geïnformeerd.
Om de asielcrisis het hoofd te bieden kan de staatssecretaris gemeenten binnenkort dwingen om asielzoekers op te vangen. Maar een ander, al jaren bestaand dwangmiddel, voor het huisvesten van asielzoekers mét verblijfsvergunning, is nog nooit ingezet.
Het lukte Heerde jaren niet of nauwelijks om genoeg woningen te vinden voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Toch greep de Provincie Gelderland nooit hard in door de gemeente te dwingen, terwijl dat wel kon.
Na jaren van achterstand hebben Gelderse gemeenten vorig jaar juist veel meer asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een huis geholpen dan verplicht was. Dit hadden ze ook beloofd om de overvolle asielzoekerscentra te ontlasten.