Ruim 30.000 wandelaars deden zaterdag mee aan de Airborne Wandeltocht. Voor sommigen was het de eerste keer, anderen liepen de tocht al veel vaker. Wat vonden de deelnemers het indrukwekkendst om te zien?
De toekomst van de Airborne Wandeltocht is allerminst zeker. Maar dit jaar werd de grote herdenkingswandeltocht sowieso nog gehouden. Omroep Gelderland was er op locatie live bij. Bij het evenement wordt de Slag om Arnhem herdacht.
Zo'n 35.000 wandelaars starten zaterdag in Oosterbeek aan de Airborne Wandeltocht. De tocht gaat langs plekken die een grote rol hebben gespeeld in de Slag om Arnhem. Maar of de tocht nog lang zal blijven bestaan, is nog maar de vraag.
Weinig plaatsen in Gelderland zijn zo met de Tweede Wereldoorlog verbonden als Oosterbeek. Het dorp in de buurt van Arnhem is er zelfs internationaal bekend om.
Airborneveteraan John Jeffries uit Engeland overleed twee jaar geleden en toch is hij zaterdag bij de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Zijn vrienden Sebastian Philip en Chris Willmott namen zijn as mee tijdens de wandeling. "Hij zou dit geweldig vinden, daar ben ik vrij zeker van."
Het is een jubileumjaar voor de Airborne Wandeltocht. De 75ste editie van het eendaagse wandelevenement vindt vandaag plaats. Er doen naar verwachting ruim 30.000 wandelaars mee. Kijk hieronder naar een samenvatting van de dag.
Als vanouds komen Britse veteranen weer naar Gelderland voor een herdenking en wandeltocht rond operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. Corona gooide de afgelopen twee jaar roet in het eten.
Wie graag een rondje loopt en wat geschiedenis meepakt, kan vanaf nu in de regio Arnhem vier speciale Airborne-routes lopen. De routes lopen door strijdgebied, langs monumenten, bezienswaardigheden en resten uit de Tweede Wereldoorlog.
Ook dit jaar is er geen Airborne Wandeltocht. Dat meldt de organisatie op haar website. Die zegt de beslissing 'met veel pijn in ons hart genomen' te hebben. "Uiteindelijk was er voor ons geen andere optie."
Tanno Pieterse uit Bennekom is overleden.