Dorpshuis van het Jaar

Voor de vijfde keer wordt hét Dorpshuis van het Jaar gezocht. Voor de verkiezing wordt gezocht naar hét dorpshuis dat in een bijzonder gebouw zit, vroeger een andere functie had voor het dorp of de buurt en dat nu een tweede leven gekregen heeft. Een plek voor en door inwoners. Dit jaar strijden vijf dorpshuizen om de prestigieuze titel.

De finalisten

Via dorpshuisvanhetjaar.nl hebben zich veel mooie, leuke, en inspirerende ontmoetingsplekken aangemeld. Ook al heet de wedstrijd Dorpshuis van het Jaar, alle ontmoetingsplekken in Gelderland – zowel in stad als dorp – konden zich aanmelden. Een deskundige jury heeft vervolgens de aanmeldingen beoordeeld en de volgende vijf finalisten geselecteerd:

  • ’t Hart van Loil in Didam (gemeente Montferland)
  • De Slenk in De Horst (gemeente Berg en Dal)
  • De Kei in Steenderen (gemeente Bronckhorst)
  • Borchuus Varsseveld in Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek)
  • Trefpunt Duistervoorde in Twello (gemeente Voorst)

Thema’s

Ook dit jaar zijn er weer thema’s waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo staat het thema ‘herbestemming’ centraal in 2022. Daarnaast wordt er door de vakjury gekeken naar veerkracht, toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

Ook wordt in 2022 de toegankelijkheid zowel fysiek als sociaal van een dorpshuis meegenomen in de beoordeling. Hoe toegankelijk is jullie dorpshuis voor mensen met een beperking? Bij een beperking kan het gaan om een fysieke, mentale, intellectuele of zintuigelijke beperking. Jan Troost zal als expert een bezoek brengen aan alle vijf finalisten.

TV Gelderland

Angelique Krüger doet voor Omroep Gelderland wederom verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de vijf finalisten. Tijdens acht afleveringen gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan. De eerste aflevering is vanaf donderdag 27 oktober om 17.15 uur te zien bij Omroep Gelderland en wordt daarna ieder uur herhaald. Alle finalisten krijgen 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt daar bovenop nog 2.500 euro én de titel Dorpshuis van het Jaar 2022. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden via dorpshuisvanhetjaar.nl.

Artikelen over Dorpshuis van het Jaar