Voor de vijfde keer wordt hét Dorpshuis van het Jaar gezocht. Voor de verkiezing wordt gezocht naar hét dorpshuis dat in een bijzonder gebouw zit, vroeger een andere functie had voor het dorp of de buurt en dat nu een tweede leven gekregen heeft. Een plek voor en door inwoners. Net als in voorgaande jaren zullen in 2022 zes dorpshuizen strijden om deze prestigieuze titel. Aanmelden kon tot 30 mei. Een deskundige jury zal de aanmeldingen behandelen en de zes finalisten kiezen.

Thema’s

Ook dit jaar zijn er weer thema’s waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo staat het thema ‘herbestemming’ centraal in 2022. Daarnaast wordt er door de vakjury gekeken naar veerkracht, toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

Ook wordt in 2022 de toegankelijkheid zowel fysiek als sociaal van een dorpshuis meegenomen in de beoordeling. Hoe toegankelijk is jullie dorpshuis voor mensen met een beperking? Bij een beperking kan het gaan om een fysieke, mentale, intellectuele of zintuigelijke beperking. Jan Troost zal als expert een bezoek brengen aan alle zes finalisten.