Wandelen

Iedere eerste zondag van de maand gaat BuitenGewoon op pad! En jij kunt met ons mee. Tijdens onze live-wandelingen neemt een boswachter, natuurkenner of -liefhebber je mee naar de mooiste plekjes in onze provincie. Onze verslaggever Laurens Tijink meldt zich tijdens deze wandelingen live op Radio Gelderland, zodat ook de luisteraars thuis mee kunnen genieten. Heb jij zin om je wandelschoenen aan te trekken en (gratis!) met ons mee te lopen? Geef je dan snel op want er zijn per wandeling maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Agenda

Zondag 3 april: Flamingo's spotten & waterfietsen
Natuurgebied | Zwillbrocker Venn & Natuurpark De Leemputten, Groenlo
Aantal deelnemers | 10 personen

We trappen af met een avontuurlijke wandeling! We starten nét iets over de grens, bij het Zwillbrocker Venn. Ieder jaar strijken hier flamingo's neer. Flamingospotter Erik Ottema volgt de flamingo's als hobbyfotograaf al een aantal jaren heel intensief. Hij kent ze dus echt een beetje en weet er veel over te vertellen. Hij durft zelfs te zeggen dat hij een beetje verliefd is geworden op de vogels. Van het Zwillbrocker Venn lopen we via een mooie route naar De Leemputten in Groenlo, waar voormalig terreineigenaar Harrie Overkamp ons vertelt over de historie van het Natuurpark. En dat doet hij niet alleen vanaf het land: wij mogen al even gebruik maken van de waterfietsen die je vanaf 15 april zelf kan huren.

Voor deze wandeling geven wij 5x2 plekken weg. Kijk hiervoor op Instagram account of onze Facebookpagina. Je kunt je dus niet aanmelden voor deze wandeling.

Zondag 1 mei: De bomen van Park Sonsbeek
Natuurgebied | Molenplaats Sonsbeek
Aantal deelnemers | 20 personen

Iedereen kent het Arnhemse Park Sonsbeek, maar kennen we ook de bomen die er staan? Op zondag 1 mei wandelen we de route “Natuurpark Sonsbeek” uit de IVN Route-app. Een gids van IVN vertelt over het park en staat stil bij een aantal bijzondere bomen. Wist je bijvoorbeeld dat er een tulpenboom in het park staat en een treur-es met een bijzonder verhaal? Met een beetje geluk staat in mei ook de kaukasische vleugelnoot te pronken met zijn prachtige katjes. Kortom: Sonsbeek op zijn mooist!

Zondag 5 juni: Landgoed Larenstein
Natuurgebied | Landgoed Larenstein, Velp
Aantal deelnemers | 25 personen

Op het eeuwenoude Landgoed Larenstein is van alles te ontdekken. Zo vind je er meer dan de helft van alle plantensoorten in Nederland terug, leven er vossen, een paartje ijsvogels en een steenmarter. Sinds 1973 is het gebied, door de komst van diverse scholen, een kennislandgoed. De studenten en docenten van Van Hall Larenstein laten het met trots aan je zien. Wist jij bijvoorbeeld dat er in 1892 een klooster op het landgoed is gevestigd? Hoewel het klooster is afgebroken, zijn er nog wel een aantal elementen uit deze periode bewaard gebleven. Tijdens deze wandeling ontdek je niet alleen wat er boven de grond te vinden is, maar ook wat er onderwater leeft. Pak een schepnet en kijk wat er tevoorschijn komt!

Zondag 3 juli: Beverexcursie
Natuurgebied | Gelderse Poort
Aantal deelnemers | 15 personen

In de Gelderse Poort leeft het grootste knaagdier van Europa: de bever. In deze excursie ga je samen met Elze Polman op zoek naar beversporen. Onderweg leer je hoe de bever leeft en hoe het nu gaat. Elze is projectleider en vrijwilliger bij de Zoogdiervereniging. Daarnaast neemt Elze kinderen mee op avontuur met Elzes Dierenwereld. De bever was uitgestorven in Nederland, maar is vanaf 1988 uitgezet. In deze tijd van het jaar komen de jongen voor het eerst naar buiten. Volg de afgeknaagde takken en misschien vinden we wel een beverglijbaan of burcht. En als we heel veel geluk hebben.. de bever!

Zondag 7 augustus: Reptielenexcursie
Natuurgebied | Veluwe
Aantal deelnemers | 15 personen

Adder, ringslang, zandhagedis. De kans is groot dat je vaak over de Veluwe bent gelopen zonder dat je één van deze reptielen bent tegengekomen. Ze weten zich namelijk erg goed te 'verstoppen'. Maar de Veluwe staat toch echt bekend om de vele reptielen die er voorkomen. Tijdens deze excursie legt Mick Vos van RAVON uit waar je op moet letten en kom je alles te weten over deze mooie dieren. Een ontmoeting met een hagedis of je eerste slang zul je nooit meer vergeten!

Zondag 25 september: Bronstexcursie
Natuurgebied | Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Aantal deelnemers | 25 personen

September staat in Het Nationale Park De Hoge Veluwe volledig in het teken van de bronst (paartijd) van de edelherten. In deze tijd strijden de herten om de gunsten van de hinden en dat is te horen ook! De bronsttijd is dé periode om edelherten te zien. Boswachter Henk Ruseler neemt je mee naar één van de wildobservaties die op dat moment niet voor algemeen publiek toegankelijk is. Bij deze wildobservatie is de kans om wild en bronsttaferelen te zien zeer groot. Geniet jij mee van dit spektakel?

Aanmelden

Kaart

Op de kaart hieronder staan alle locaties (aanklikbaar) waar radioverslaggever Laurens Tijink voor het natuurplatform BuitenGewoon is geweest.

Beluister onze reportages!