BuitenGewoon

Het natuurplatform van Omroep Gelderland

Gelderse Natuurfotowedstrijd 2023

Bekijk hieronder de genomineerde foto's en meer informatie over de prijsuitreiking.

Regels en prijzen

Fotografen konden één foto per categorie insturen. Dit zijn de categorieën:

  • Dieren
  • Landschap
  • Macro
  • Jaarthema: De natuur naar de haaien
  • Jeugd t/m 18 jaar

Uit alle inzendingen heeft de jury tien kanshebbers gekozen voor de categorieën Dieren, Landschap, Macro en Jaarthema. Deze zijn gepubliceerd op onze website en maken kans op de volgende prijzen: winnaar per categorie, de juryprijs en de publieksprijs. Er is een speciale prijs voor de jeugdcategorie.

Op zaterdag 7 oktober 2023 is de prijsuitreiking.

Prijzen

Juryprijs
Is jouw foto de mooiste Gelderse natuurfoto van het afgelopen jaar? Dan win je een exclusieve privé masterclass naar keuze (landschap, macro of nachtfotografie) van natuurfotograaf en jurylid Johan van der Wielen én een publicatie in Mooi Gelderland. Het natuurmagazine van Gelderland dat elk kwartaal op de mat van 50.000 leden van Geldersch Landschap & Kasteelen valt.

Publieksprijs
Een heel weekend lang vertoeven in de natuur om de mooiste foto's te maken? De foto met de meeste stemmen wint een verblijf t.w.v. €400,- bij Natuurhuisje.nl Van hut tot villa; natuurhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Ze staan op unieke plekken, ver weg van de massa. En door jouw overnachting draag je ook nog eens bij aan het behoud van de lokale natuur!

Prijs voor fotografen t/m 18 jaar
Je fotografie uitrusting uitbreiden? Dan zal de cheque van €250,- om te besteden aan fotografiemateriaal goed van pas komen! Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Winnaar per categorie
Ben jij de winnaar van één van de vier categorieën (Dieren, Landschap, Macro, Jaarthema)? Dan mogen we je blij maken met een nacht in Nachthut Veluwe. Een gloednieuwe fotohut op de Veluwe, speciaal voor nachtdieren. Laat je zonder verstoring verrassen of en welke dieren het licht zullen betreden. De geluiden, spanning en rust van de nacht maken het een onvergetelijke ervaring.

Alle winnaars krijgen daarnaast 1 jaar gratis donateurschap van Geldersch Landschap & Kasteelen. Daardoor krijg je onder andere vier keer het magazine Mooi Gelderland en kan je gebruik maken van vele voordelen zoals gratis toegang tot de kastelen en veelal gratis deelname aan wandelingen en bijzondere fietsexcursies met de boswachter. Dit donateurschap stopt automatisch.

Juryleden

Johan van der Wielen

Met zijn enorme energie en passie voor de natuur wil fulltime natuurfotograaf Johan van der Wielen (1975) anderen inspireren zelf naar buiten te gaan om te worden overweldigd door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden bevatten de ervaring en beleving, de sfeer en emotie. Johan heeft zich gespecialiseerd in landschapsfotografie, macrofotografie en nachtfotografie. Naast het organiseren van fotoreizen schrijft hij voor diverse tijdschriften en is Johan medeauteur van veel boeken.

Clara Wilken

De eerste bosanemoon die zijn kopje boven de grond uitsteekt, het ratelende geluid van de nachtzwaluw of de geur van de eerste lentebui in het voorjaar; voor Clara Wilken (1985) momenten die ieder jaar weer bijzonder zijn om mee te maken. Als boswachter publiek bij GLK neemt Clara mensen graag mee naar buiten om ze de natuur te laten beleven, uitleg te geven over de flora en fauna en te vertellen over de uitdagingen en de kwetsbaarheden. Daarnaast geeft ze biologieles en begeleid ze wandelreizen. En zo af en toe probeert Clara een mooi plaatje te maken van al dat natuurschoon. “Fotografie is een hele mooie manier om mensen te prikkelen, om ze de schoonheid van de natuur te kunnen laten zien. Een uitnodiging om verder te kijken.”

Foto: VidiPhoto

Harvey van Diek

Van jongs af aan is Harvey van Diek (1969) geboeid door de natuur. Vogels werden al snel zijn grote passie en sinds 2000 wist hij van die hobby zijn beroep te maken als communicatiemedewerker en fotoredacteur bij Sovon Vogelonderzoek. In 1994 maakte Harvey zijn eerste natuurfoto's, toen nog analoog. Vogels hebben de hoofdrol, maar ook andere onderwerpen worden niet geschuwd. Met enige regelmaat publiceert Harvey in natuurbladen, geeft hij cursussen en begeleidt hij vogel- en natuurreizen over de hele wereld.

Foto: Jan Jacobs

Winnaars Gelderse Natuurfotowedstrijd 2022

Partners