Prijswinnaars Gelderse Natuurfotowedstrijd 2023

Juryprijs

Naam fotograaf: Pauline van ‘t Veld
Locatie van de foto: Speulderbos, Garderen

"Autumn leaves shower like gold, like rainbows, as the wind of change begin to blow." - Dan Millman
"Het Speulderbos, ook wel het sprookjesbos genoemd, staat bekend om de dansende bomen met de zonneharpen. Iedereen heeft vast wel eens zo'n foto gezien. Hoe leuk is het dan om het bos in een ander perspectief te fotograferen en te proberen om alsnog die magische sfeer erin te krijgen. De verschillende elementen die er op dat moment waren hebben voor mij zeker die magische sfeer gebracht en een vuile broek."

Jurycommentaar: De jury is het er unaniem over eens dat dit de winnende foto is van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2023. "Het is een ontzettend spannende reflectie. In het spiegelbeeld zien we de tak, maar die zien we niet terug boven de plas met water. Daar zien we de hardloper. Ook kun je lang naar het beeld blijven kijken, je ontdekt steeds nieuwe dingen."

Publieksprijs

Naam fotograaf: Peter Ponsteen
Locatie van de foto: Nunspeet

Portret op de mistige heide
Op een vroege ochtend in juli fiets ik langs de heide, op weg naar mijn fotoplek. Verderop zie ik een roedel edelherten lopen. Ik ga rustig tegen een boom zitten wachten. De edelherten komen dichtbij. Een prachtig plaatje in de mist, zeker toen één van de hinden voor mij kwam liggen in de heide. Een heel speciaal moment!

Publieksprijs jeugd

Naam fotograaf: Bjorn van den Top
Leeftijd: 17
Locatie van de foto: Veluwe

Vossenwelp
"Toen ik over de hei liep, zag ik een paar jonge vossen lopen. Ik heb een mooie plek uitgekozen en ben er rustig voor gaan zitten. Op een gegeven moment kwam deze vos eens nieuwsgierig kijken wat ik aan het doen was."

Jurycommentaar: "De jonge vos is nieuwsgierig, er zit geen angst in. En het dier heeft een enorme aaibaarheidsfactor. Het licht is ook erg mooi."

Deze foto's grepen net naast de winst: Max van Os en Rosa Bazuin

Categorie Dieren

Naam fotograaf: Eline Schaafsma
Locatie van de foto: Nijkerk

Fuut met jongen
"Een van mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen zijn futen. Ik wilde hierbij graag een low key foto maken van een fuut met jongen. Hiervoor heb ik vele uren in het water gezeten om te wachten totdat het licht precies goed viel zodat de jongen goed uitgelicht zijn."

Jurycommentaar: "De jongen staan echt in de spotlights, moederfuut cijfert zichzelf weg en geeft de kuikens alle credits. Het beeld heeft heel veel rust en het gebruik van het licht is waanzinnig. Deze foto laat zien dat je van een simpele soort fantastische foto’s kunt maken."

2e plaats: Timo de Kruif
3e plaats: Maarten van Brenk

Categorie Landschap

Naam fotograaf: Pauline van ‘t Veld
Locatie van de foto: Speulderbos, Garderen

"Autumn leaves shower like gold, like rainbows, as the wind of change begin to blow." - Dan Millman
Het Speulderbos, ook wel het sprookjesbos genoemd, staat bekend om de dansende bomen met de zonneharpen. Iedereen heeft vast wel eens zo'n foto gezien. Hoe leuk is het dan om het bos in een ander perspectief te fotograferen en te proberen om alsnog die magische sfeer erin te krijgen. De verschillende elementen die er op dat moment waren hebben voor mij zeker die magische sfeer gebracht en een vuile broek.

Jurycommentaar: De jury is het er unaniem over eens dat dit de winnende foto is van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2023. "Het is een ontzettend spannende reflectie. In het spiegelbeeld zien we de tak, maar die zien we niet terug boven de plas met water. Daar zien we de hardloper. Ook kun je lang naar het beeld blijven kijken, je ontdekt steeds nieuwe dingen."

2e plaats: Johan Bosman
3e plaats: Harry van ‘t Veld

Categorie Macro

Naam fotograaf: Danny Slijfer
Locatie van de foto: Dieren

De vliegensvlugge tauvlinder
"Wanneer je in het vroege voorjaar op de Veluwezoom wandelt en je kijkt goed om je heen, dan zie je soms een flits van een grote oranje vlinder voorbijkomen. Het vliegt onrustig van laag naar hoog en zit nooit stil, tot dit moment. Ik heb het over de prachtige, zeldzame tauvlinder! Een leuk detail is de vlieg aan de andere zijde van het takje. "

Jurycommentaar: "Het is een dromerig beeld en het takje lijkt gebogen te zijn doordat de vlinder eraan hangt. Ook vormen de kleur van de vlinder, het takje en de omgeving samen een mooi geheel. En dat er nog een vliegje aan de linkerkant van een takje zit, is een mooie toevoeging."

2e plaats: Ria Groot Zevert
3e plaats: Jeroen Graat

Categorie jaarthema De natuur naar de haaien

Naam fotograaf: Marcel van Oene
Locatie van de foto: Hattem

Modderscheuren met kleine plantjes
Deze foto is genomen in de uiterwaarden van de IJssel, aan de kant van Hattem. Het is een schril contrast met de rivier water die er vlak langs loopt. De uiterwaarden zelf zijn kurkdroog, na een maand geen regenval. Deze foto past helaas erg goed bij dit jaarthema, het liefst had ik geen geschikte foto kunnen vinden tijdens mijn wandelingen. De kleine plantjes symboliseren voor mij nog enige hoop in het herstel van de natuur.

Jurycommentaar: "Het is een perfecte invulling van het jaarthema. Je hoort de bodem schreeuwen om water, de foto is een noodkreet. En de vraag is: gaan deze twee dappere plantjes het redden? Zijn we nog op tijd?"

2e plaats: Lilian van den Brink
3e plaats: Arjan Almekinders

Expositie

De juryprijs, de publieksprijzen en de drie favorieten per categorie zijn van 11 tot en met 26 oktober te zien als expositie in het Huis der Provincie in Arnhem.

De Gelderse Natuurfotowedstrijd wordt georganiseerd door BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen, Provincie Gelderland, Nachthut Veluwe en Natuurhuisje