Instellingen

Prijswinnaars Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021

De winnaars van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021 zijn bekend! Het overzicht van alle winnaars vind je hieronder. Benieuwd naar de hele prijsuitreiking? Bekijk dan de live-uitzending terug.

Juryprijs

Promotional content

Naam fotograaf: Aafje van de Braak
Locatie van de foto: Barneveld

Shake it baby
“Dit ijsvogeltje gaf een mooi showtje weg op de tak met tegenlicht. Dook meerdere keren even het water in en spetterde er vrolijk op los.”

Jurycommentaar: Ieder jaar komen er zoveel foto's van de ijsvogel voorbij dat de jury eigenlijk alleen nog maar kijkt als het écht anders is dan anders. En dit is eindelijk eens een ander type foto! Het gaat om de dynamiek en het licht, niet speciaal om de ijsvogel, er is meer in het beeld te zien dan een mooi vogeltje. Hier is over nagedacht. Het tegenlicht is mooi, de losse cirkel van spetters fantastisch en het vliegje bovenin beeld voegt wat extra's toe. Een foto waar je langer naar blijft kijken.

Publieksprijs

Promotional content

Naam fotograaf: Henk Vanetie
Locatie van de foto: De Groenlanden - Ooijpolder Nijmegen
Categorie: Landschap

Stilleven in de Groenlanden
“Ik wilde heel graag het hoge water in de Ooijpolder vastleggen. Deze foto is vanaf de dijk genomen omdat het water zo hoog staat. Ik wilde een natuurlijk stilleven creëren met mooie complementaire kleuren (geel/oranje - blauw) en dat is aardig gelukt. Ik ben erg blij met het resultaat.”

Categorie Dieren

Promotional content

Naam fotograaf: Jeroen Lagerwerf
Locatie van de foto: Overasselt

Schapen van de Melkweg

“Het maken van deze foto was een heel bijzondere beleving. Overdag had ik gezien dat de schapen dicht langs de rand van het gebied stonden. Bang om ze in het donker te laten schrikken, ben ik vanaf de schemer op het pad bij de schapen blijven zitten. In het donker kon ik ze niet meer zien, maar wel horen kauwen, boertjes laten, plassen e.d. Maar gelukkig ziet de camera ze dan nog wel. Het is een panoramafoto.”

Jurycommentaar: Deze fotograaf is echt met een visie op pad gegaan. Niet alleen wist hij waar de schapen sliepen, ook heeft hij een prachtige compositie gemaakt van een kudde die in het donker voor de fotograaf niet goed te zien was. Met respect voor de natuur. Hij heeft nagedacht over een maanloze nacht waardoor de Melkweg goed te zien is. Daarnaast heeft de fotograaf ook duidelijk kennis van techniek door het gebruik van een panorama beeld en het goed belichten van zowel Melkweg als schapen. Het beeld is typisch Nederlands en aan de andere kant weer heel on-Nederlands vanwege de grote hoeveelheid lichtvervuiling die wij produceren. Deze foto laat zien dat in Nederland en Gelderland de Melkweg nog zichtbaar is, als je op het goede moment naar buiten gaat.

2e plaats: Gerrie van Gerder
3e plaats: Bastiaan Willemsen

Categorie Landschap

Promotional content

Naam fotograaf: Henk Vanetie
Locatie van de foto: De Groenlanden - Ooijpolder Nijmegen

Stilleven in de Groenlanden

“Ik wilde heel graag het hoge water in de Ooijpolder vastleggen. Deze foto is vanaf de dijk genomen omdat het water zo hoog staat. Ik wilde een natuurlijk stilleven creëren met mooie complementaire kleuren (geel/oranje - blauw) en dat is aardig gelukt. Ik ben erg blij met het resultaat.”

Jurycommentaar: Hier zien we een oude meester aan het werk. Als je kunt fotograferen als een schilder uit de 16e eeuw, dan doe je het goed. Harvey kent dit beeld door en door, maar het is hem zelf nog niet gelukt om zo'n plaat te maken. De compositie is sterk. Het bootje maakt het af: het ligt op de perfecte plek, komt mooi los van de bomenrij. Je ziet nog net de huisjes van Tiengeboden. Al met al een fantastisch beeld.

2e plaats: Jeroen Lagerwerf
3e plaats: Paul van Druten

Categorie Macro

Promotional content

Naam fotograaf: Harm Vriend
Locatie van de foto: Hulhuizen

Op de kop
“Deze wolzwever hing laag en op de kop, wat voor een leuk effect zorgde. Je ziet dus het kopje van de onderkant op deze foto.”

Jurycommentaar: Dit beeld trekt meteen je aandacht. Wat een spannend beeld. Heel scherp, mooie kleurstelling, perfecte symmetrie en een mooi verloop. Je komt echt in een macrowereld terecht. De jury was het unaniem eens over de winnaar van deze categorie. Een verrassend beeld vanuit een uniek gezichtspunt!

2e plaats: Patrick van den Hoorn
3e plaats: Jaap van de Braak

Categorie Vogels

Promotional content

Naam fotograaf: Aafje van de Braak
Locatie van de foto: Barneveld

Shake it baby
“Dit ijsvogeltje gaf een mooi showtje weg op de tak met tegenlicht. Dook meerdere keren even het water in en spetterde er vrolijk op los.”

Jurycommentaar: Ieder jaar komen er zoveel foto's van de ijsvogel voorbij dat de jury eigenlijk alleen nog maar kijkt als het ècht anders is dan anders. En dit is eindelijk eens een ander type foto! Het gaat om de dynamiek en het licht, niet speciaal om de ijsvogel, er is meer in het beeld te zien dan een mooi vogeltje. Hier is over nagedacht. Het tegenlicht is mooi, de losse cirkel van spetters fantastisch en het vliegje bovenin beeld voegt wat extra's toe. Een foto waar je langer naar blijft kijken.

2e plaats: Albert Beukhof
3e plaats: Arjen Heeres

Categorie jaarthema: De natuur dichtbij

Promotional content

Naam fotograaf: Martijn Nugteren
Locatie van de foto: Lunteren

De dunne grens tussen de natuur en de mens op de Veluwe
“Steeds meer neemt de mens het leefgebied van de dieren in. Uitbreidende campings, wegen dwars door de bossen en steeds meer mensen die gebruik maken van de natuur. De dieren komen hierdoor in de knel en zijn gedwongen om zich tussen de mensen te begeven. Dit leidt tot veel wildaanrijdingen, schade aan gewassen en overlast. Bij deze jonge vos die in de nachten de vuilnisbakken van mensen rooft, was dit ook het geval.

Ik woon in de bossen van Lunteren en hoorde dat steeds meer mensen last hadden van geplunderde vuilnisbakken in de nachten. Ik besloot een cameraval te maken om de dader vast te leggen. Het bleek een jonge vos te zijn die vanuit het bos de tuinen af zocht naar een makkelijke maaltijd. Ik maakte er deze foto van en vroeg mij af wat ik ervan moest vinden. Is het vervelend, bijzonder en hoe gezond is het gedrag van de vos? Het is de dunne grens tussen mens en dier hier op de Veluwe. Een logisch gevolg als je een huis in het bos hebt. Hierbij hoort de acceptatie dat je vuilnisbak soms wordt geplunderd door een vos, je gras wordt omgewoeld door een wild zwijn en een burlend edelhert je uit je slaap houdt in september.

Ik vind het belangrijk om aandacht te vragen voor dit onderwerp en ik hoop mensen iets bewust te maken dat wij mensen naast de dieren kunnen leven. Met acceptatie voor de dieren en hun gedrag.”

Jurycommentaar: De fotograaf wil met deze foto een statement maken. Het onderwerp past precies in het thema. Het lijkt wel alsof het neergelegd is, geënsceneerd, zeker met dat licht. Dat kun je als kunstmatig zien, maar tegelijk getuigt het van een fotograaf met kennis van het onderwerp: de vos moet wel op precies de juiste plek komen. Hij heeft een duidelijke visie van wat hij wil laten zien. Daarnaast is het standpunt verrassend, waarbij je nog meer kijkt naar de schaduw dan naar de vos, het onderschrijft het nachtelijke bezoek. De juryleden waren onder de indruk van de visie van de fotograaf en hebben geen enkele moeite met het in scène zetten van dit beeld.

2e plaats: Frank Bosvelt
3e plaats: Albert Beukhof

Reizende expositie

De drie favorieten per categorie en de winnaar van de publieksprijs zijn na de prijsuitreiking als reizende expositie door de provincie te zien. Klik hier om te zien op welke locaties je de foto's kunt bekijken. Aan het eind van de expositie zullen de foto's geschonken worden aan een mooi doel. Ideeën hiervoor zijn van harte welkom en mogen gemaild worden naar buitengewoon@gld.nl.

De Gelderse Natuurfotowedstrijd is een samenwerking tussen Omroep Gelderland, Buitengewoon, Geldersch Landschap en Kasteelen en de Provincie Gelderland.