Boerend Hart: is er genoeg eten voor alle 2 miljoen Gelderlanders?

Frank Oosterwegel en Esther Stegeman in Boerend Hart
Frank Oosterwegel en Esther Stegeman in Boerend Hart
ARNHEM - In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Ze onderzoeken of Gelderland, als het een zelfstandig land was, in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien. Vanaf 23 oktober iedere maandag op TV Gelderland.
Vorig jaar gingen Esther en Frank op zoek naar de stand van agrarisch Gelderland: waar lopen onze boeren tegenaan en hoe zien zij hun eigen toekomst? Deze boeren keken toen in de glazen bol.
In het tweede seizoen staat de vraag centraal of de Gelderse boeren alles kunnen produceren wat we volgens de schijf van vijf zouden moeten eten. Is het voldoende voor alle 2 miljoen Gelderlanders?
Esther en Frank duiken voor het programma in de wereld van het graan, noten, peulvruchten, fruit, groente, oliën en vetten, zuivel en vlees. Een hoogleraar of expert van Wageningen University & Research (WUR) schuift wekelijks aan om meer over het thema te vertellen.

Aflevering 1

We trappen de eerste aflevering af bij boer Daan Tap in Elst en boer Marcel van Silfhout in Renkum. De twee boeren verbouwen beiden graan, maar ieder met een ander doel. Daan verbouwt graan voor veevoer en Marcel voor Hollands brood. Ook bezoeken Esther en Frank bakker Tom van Otterloo in Arnhem die bakt met het graan verbouwd in Nederland.
Boerend Hart is een eerlijk programma over de realiteit van nu, met de voeten in de klei. Mét en over boeren. Kunnen we in Gelderland onze eigen boontjes doppen? Je ziet het vanaf 23 oktober iedere maandag om 17.15 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Terugkijken kan op Uitzending Gemist.