Stampende machines en sissende stoom in Stoomgemaal De Tuut

APPELTERN - Deze zomer verlaten onze Ridders tijdelijk de Gelderse archieven en musea… maar er komt natuurlijk wel iets voor in de plaats: elke woensdag geven de Ridders een inspirerende tip voor een leuk historisch uitje! Kortom, zoals altijd nemen de Ridders van Gelre je mee op een onvergetelijke reis door de rijke geschiedenis van Gelre en Gelderland. Deze week ga nemen ze je mee terug naar het stoomtijdperk tijdens de stoomdagen in Stoomgemaal De Tuut!
Stap zaterdag 15 en zondag 16 juli in de nostalgische wereld van stoom tijdens het stoomweekend in Stoomgemaal De Tuut in Appeltern! Laat je meevoeren naar het tijdperk waarin stampende machines, sissende stoom en zwoegende stokers het gebied droog hielden.

Tijdens het stoomweekend komt het gemaal tot leven. Voel de kolossale machines op volle toeren draaien en zie de stoomwolken zich verspreiden. Sta oog in oog met het ingenieuze mechanisme dat sinds de jaren '20 van de vorige eeuw de waterhuishouding in het Land van Maas en Waal regelde.
Eindelijk droge voeten
Tussen 1917 en 1919 verrees Stoomgemaal De Tuut in Appeltern als een waar staaltje technisch vernuft. Als een van de acht stoomgemalen in het Land van Maas en Waal speelde het gemaal een cruciale rol in de afwatering van het gebied, waardoor de inwoners eindelijk droge voeten kregen na eeuwen van strijd tegen het water.
Het gemaal pompte regen- en kwelwater van maar liefst 10.000 hectare aan Land van Maas en Waal en het rijk van Nijmegen richting de Maas, waardoor het land al in het vroege voorjaar klaar was voor bewerking. Bovendien diende De Tuut ook als een effectieve oplossing voor het afvoeren van overtollig water tijdens periodes van hoog water in de Maas.
Duizenden kilo's kolen
Echter, het gemaal draaide niet voortdurend, maar werd alleen geactiveerd wanneer de hoge waterstanden in Maas en Waal de landbouw belemmerden. Spaarzaamheid stond centraal en het gemaal werd zo min mogelijk ingeschakeld. Pas wanneer de boeren wanhopig waren, werd het gemaal in werking gesteld. Het draaiende houden van het gemaal was namelijk een kostbare aangelegenheid, waarvoor de hele dag mankracht en maar liefst twaalf- tot vijftienduizend kilo kolen nodig waren. Niet voor een maand, niet eens voor een week, maar slechts voor één enkele dag.
Op de site van Stoomgemaal De Tuut vind je alle informatie die je nodig hebt voor een leuke dag uit tijdens het stoomweekend!
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl
Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.