Regio Songfestival zoekt zangtalent: 'Leeftijd speelt geen rol'

Onder anderen Emile Hartkamp zit in de jury
Onder anderen Emile Hartkamp zit in de jury © ANP
ARNHEM - De dertien regionale omroepen lopen warm voor de eerste editie van het Regio Songfestival op 4 november. De omroepen vaardigen voor dat festival kandidaten af die zich de komende maanden aan jury's presenteren en die hopen op een uitverkiezing. De eerste optredens in Gelderland zijn na de zomer en in het programma De Week van Gelderland. In de aanloop naar de eerste zaterdag van november zingt een Gelderse kandidaat een nummer.
Voorbeeld is het Eurovisie Songfestival, met in tegenstelling tot de Europese broer een gegarandeerde Nederlandse winnaar. En wellicht uit Gelderland. Programmamaker bij RTV Oost Bas Treffers vertelde vrijdag in De Week van Gelderland meer over het festival, waar het volgens hem "puur om het liedje" draait. Het Eurovisie Songfestival, dat is vooral "spektakel met vuurwerk, lichtshows en weet-ik-veel-meer".
Alle omroepen mogen zelf weten hoe ze een artiest afvaardigen. De regionale omroepen kiezen op hun eigen manier een artiest. Dat wil niet zeggen dat Gelderland met een gevestigde naam voor de dag mag komen: een kandidaat mag nooit een Top 40-hit gehad hebben, hetgeen inhoudt dat Sieneke uit Nijmegen en Frans Duijts uit Tiel zijn uitgesloten van deelname. En ja, dat geldt ook voor Apeldoorner Waylon.

Wil jij Gelderland vertegenwoordigen? Vul dan hier je gegevens in!

In de jury

Andere voorwaarden zijn dat het eigen geschreven nummers van de artiesten moeten zijn én in het Nederlands of dialect. In de Gelderse jury zitten gevestigde namen als bassist van Boh Foi Toch en Omroep Gelderland-presentator Willem te Molder en de Arnhemse muziekproducent, componist, tekstschrijver, zanger en presentator Emile Hartkamp.
"Het doel is vooral om talent te scouten", zegt Treffers. "Het is ook een publieke taak om aan talentontwikkeling te doen. De ene omroep pakt groter uit dan de andere." Treffers noemt het een kwestie van prioriteiten stellen. "Maar je moet er ook het budget voor hebben."
Voor deze eerste editie is gekozen voor de Stadsschouwburg in Utrecht, met RTV Utrecht als gastomroep. Medeorganisator Machteld Smits van RTV Utrecht kijkt vol vertrouwen naar deze eerste editie: "De samenwerking met de regionale collega’s geeft enorm veel energie en verbinding. Alle ingrediënten zijn aanwezig.”

Ooit één keer eerder

Een vak- en publieksjury bepalen wie de eerste winnaar van het Regio Songfestival is. En het vervolg is simpel: de provincie die door de winnaar is vertegenwoordigd organiseert het daaropvolgende evenement.
Treffers: "Jong talent mag meedoen, maar ook oudgedienden die al jaren In het vak zitten. Leeftijd speelt geen rol." De lengte van het liedje wel. Dat mag maximaal 3 minuten en 50 seconden lang zijn.
Er is één keer eerder een songfestival geweest voor de regio. Treffers: "Dat was in 1995. Alle dertien omroepen moesten een artiest leveren. Dat was vooral radio. Nu gaan we het helemaal zelf doen."

De finale op 4 november vanuit Utrecht wordt live op de regionale omroepen uitgezonden, op tv en online en begint om 20.30 uur.