Ga op tijdreis tijdens de Dag van het Kasteel!

Erfgoed Landfort, vandaag te bezoeken
Erfgoed Landfort, vandaag te bezoeken
Deze pinkstermaandag is een dag waar het hart van de Ridders van Gelre sneller van gaat kloppen. Het is namelijk De Dag van het Kasteel! Maar liefst 19 kastelen in heel Gelderland zijn vandaag voor bezoekers geopend. Wij kunnen natuurlijk niks anders zeggen dan: ga vandaag op tijdreis in een van die kastelen!
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth © Carine van Ketwich
Upstairs/ Downstairs
De Dag van het Kasteel heeft dit jaar ook een thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Denk Downton Abbey, maar dan dus vooral de Downstairs. Een kasteel kon niet bestaan zonder zijn personeel. In de middeleeuwen waren in elk gevalkoks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters in dienst. In later eeuwen zijn buitenplaatsen gebouwd, die natuurlijk ook niet zonder 'downstairs' konden. Zoals gouvernantes, koetsiers, dienstboden en tuinmannen. Volgens de organisatie van de Dag van het Kasteel krijgen niet de aandacht die ze eigenlijk verdienen, vandaar dat vandaag in hun teken staat.
Kasteel Doornenburg - foto Michel van der Vegt via Pixabay
Kasteel Doornenburg - foto Michel van der Vegt via Pixabay © Carine van Ketwich
Waar kan je allemaal heen?
Alle kastelen van Geldersch Landschap en Kasteelen zijn vandaag open, maar ook kasteel Huis Bergh en de kastelen Vorden en Middachten. Bijzonder is ook een fietstocht langs verdwenen kastelen tussen Lent, eindigend bij het imposante kasteel Doornenburg. Ook verschillende landgoederen en buiten plaatsen zijn te bezoeken: onder andere Landgoed Marienwaerdt e
Kijk hier voor een overzicht van alle Gelderse kastelen waar je vandaag naartoe kan. De Ridders wensen je veel plezier!
Kasteel Middachten in volle glorie
Kasteel Middachten in volle glorie © Omroep Gelderland