Dit zijn de leukste historische uittips voor Hemelvaart

Slot Loevestein in Poederoijen.
Slot Loevestein in Poederoijen. © Omroep Gelderland
Het is Hemelvaartsdag, dus tijd om er lekker op uit te gaan. Op veel plekken in de provincie is er vandaag wat leuks te doen. Daarom hebben de Ridders van Gelre een aantal van de leukste historische uitjes voor je op een rij gezet.

Slot Loevestein

In het westelijkste puntje van Gelderland staat het schitterende Slot Loevestein. Vanaf vandaag tot en met zondag zijn er allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin. Zo vertellen gidsen dit over de Schotten die gelegerd waren op het kasteel. Waarom waren ze hier en wat is nu nog te zien van hun aanwezigheid? Kinderen kunnen buskruit laten ontploffen en op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Op de site van het kasteel vindt je alle informatie die je nodig hebt.

De Bastei

Het Nijmeegse museum De Bastei bestaat vijf jaar en daarom is de toegang vandaag voor iedereen gratis. Het museum huist in een bijzonder gebouw: de 16e-eeuwse Stratemakerstoren, een restant van de oude verdedigingswerken van Nijmegen. Het gebouw is al de moeite waard: het is een zogenaamde bastei, een hoefijzervorming verdedigingswerk. Uniek ook, want het is de enige bastei in Nederland die nog in tact is.
De Bastei bestaat vijf jaar
De Bastei bestaat vijf jaar © De Bastei
Tijdens de verbouwing van het museum zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan. Die zijn nu tentoongesteld. Topstukken zijn een obool, dat is een munt uit de tijd van Lodewijk de Vrome, de zoon van Karel de Grote. Ook resten van Romeinse vloerverwarming en een pelgrimsinsigne uit de 15e eeuw. Ga voor meer informatie naar de site van de Bastei.

Historische stoomgemalen

In Nederland zijn er nog maar acht werkende stoomgemalen, waarvan er maar liefst drie in Gelderland zijn! Met Hemelvaart kun je de stoomgemalen Hertog Reijnout (uit 1882) en het een paar kilometer verderop gelegen Putterstoomgemaal (uit 1885) in actie zien. Ze staan allebei in de polder Arkenheem. Het waterpeil in deze polder is bijna honderd jaar geregeld door deze twee gemalen.
Stoomgemaal Hertog Reijnout
Stoomgemaal Hertog Reijnout © Gouwenaar, CC0 via Wikicommons
Putter stoomgemaal
Putter stoomgemaal © Quistnix, CC BY SA 3.0 via Wikicommons
Van 10.00 tot 16.00 uur staan de gemalen 'onder stoom'. Vrijwilligers vertellen je alles over de werking en de geschiedenis van de stoomgemalen. Praktische informatie vind je hier: Arkenheem en Putten.
De Ridders wensen je veel plezier!