Lawrence Mooij

Lawrence Mooij
Lawrence Mooij
Lawrence Mooij is een van de coaches van Focus op Gelderland. Hij is professioneel fotograaf en woont in Lichtenvoorde, waar ook zijn eigen fotostudio staat.
Lawrence heeft het fotograferen lang op de achtergrond gehouden; hij zag het meer als hobby. Vele jaren later begon fotografie wat meer op te spelen. Hij kocht een camera. In eerste instantie om veel foto’s te maken van de kinderen. Veel mensen om hem heen vertelden hem toen dat hij hier eigenlijk iets mee moest gaan doen. In 2007 hakte hij de knoop door en meldde hij zich aan voor de fotoacademie in Rotterdam.
Lawrence had het hier erg naar zijn zin en wist het zeker: “Ik wil dit doen.” Hij begon steeds meer tijd te stoppen in fotografie en kreeg steeds meer klanten, waarna hij zijn eigen bedrijf Dutchfoto opende en zich volledig kon storten op het fotograferen.
Lawrence behoort tot een van de weinigen die nog werkt met natte plaat-fotografie. In Nederland zijn er maar zes personen die dit doen. Het nadeel van deze manier van fotograferen, maar volgens Lawrence ook het mooie, is dat het spannend kan zijn of het wel goed gaat.
Lawrence: “Je moet goed je hoofd erbij houden. Eén stap verkeerd en je hele foto kan kwijt zijn.”
Lawrence maakt ook veel portretten. Wanneer hij met iemand een shoot heeft, begint hij altijd met een kopje koffie. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook zodat hij de persoon beter leert kennen. “Ik wil weten wat voor mens ik voor de lens heb: is hij/zij introvert of extravert? Wat vind ik kenmerkend en wat zie ik in het gezicht? Ik wil ook eigenlijk nooit dat ze alleen lachend op de foto gaan. Een mens lacht nooit 24 uur per dag, dus waarom zou ik alleen lachende gezichten fotograferen? Ik kijk dus echt naar iemands gezicht en aan de hand daarvan bepaal ik wat voor licht en setting ik ga gebruiken”, aldus Lawrence.
Lawrence heeft veel zin in het coachen van de deelnemers. Hij hoopt dat hij zijn kandidaten kan leren om anders naar dingen te kijken.
Lawrence: “Ik wil de kandidaten laten groeien, en natuurlijk hoop ik dat ze door de deelname nog meer plezier zullen beleven in de fotografie.”
Lawrence en zijn team zijn vanaf 2 april iedere zondag om 17.15 uur te volgen in Focus op Gelderland. Kijk voor meer informatie op gld.nl/focus.