Paul Snelders

Paul Snelders.
Paul Snelders. © Michiel Heijmans
Paul is 60 jaar oud en woont in Arnhem. Hij heeft een hondje genaamd Mokkel.
Pauls passie voor fotografie begon al vroeg; in de zomervakantie tussen de basisschool en de middelbare school. Samen met zijn buurjongen ging hij op pad om foto’s te maken. Na deze zomervakantie ging Paul naar de grafische school. Hier was een afdeling fotografie, waardoor hij nog meer leerde over het vak en er nog enthousiaster over werd. Na de grafische school twijfelde hij dan ook niet lang; hij wilde naar de Fotovakschool. Helaas was dit financieel niet haalbaar.
Ondanks dat, liet hij de fotografie niet los. Hij ging werken in een fotozaak, waarna hij zijn eerste fotocamera kocht. Het verkopen/adviseren van fotocamera's beviel hem zo goed dat hij uiteindelijk de retail in ging, van camera’s naar elektronica. Fotografie heeft voor Paul veel betekend. Zeven jaar geleden kreeg hij te maken met een burn-out. Fotografie heeft ervoor gezorgd dat hij er weer bovenop kwam. Hij ging de natuur in om foto’s te maken, en had zo weer wat te doen.
Tegenwoordig is Paul vrijwilliger. Hij maakt samen met jongeren, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een radioprogramma. Daarnaast geeft hij aan deze jongeren de workshop 'fotograferen met je smartphone.' In deze workshop krijgen de deelnemers verschillende foto-opdrachten. Zo hebben ze een keer de opdracht gekregen om een mooie foto te maken in de stad Doetinchem, bestaande uit een foto-opdracht waarbij er festivalpoeder werd gebruikt, een opdracht met fashion en een opdracht met food. De winnende foto wordt uitgeprint op canvas. Het is erg dankbaar werk. Het heeft Paul altijd veel voldoening gegeven om jongeren, op welke manier dan ook, een duwtje in de rug te geven. Dat hij op deze manier met de deelnemers aan de slag kan gaan, en hen veel kan leren, geeft hem dan ook een erg dankbaar gevoel.
Ondanks dat hij zelf expert is in fotograferen met een smartphone is Paul zeker nog niet uitgeleerd. Vooral bij portretfotografie.
Paul: “Bij landschapsfotografie heb je zelf de regie, je kiest de plek. Bij een portret is dit toch anders.”
Daarnaast vindt hij het nog lastig om echt het uiterste/pure uit de persoon te halen en dat vervolgens vast te leggen. En ook op het gebied van nabewerking hoopt hij veel te leren. Bij de workshop wordt hier niet veel aandacht aan geschonken, omdat het voor de deelnemers ook wat laagdrempelig moet blijven.
Paul zou er alles voor over hebben om de mooiste foto te kunnen schieten. Hij heeft dan ook geen grenzen: “Al zou uit een helikopter hangen wel iets zijn waar ik twee keer over na moet denken.” Dat hij er echt alles voor doet, is in het verleden al een paar keer gebleken. Zo moest hij ooit bij een festival foto's maken waarbij hij, tijdens een optreden van Van Dikhout, op het podium klom. Echter was het podium redelijk hoog, waardoor dit lastig ging. Hij haalde zich dan ook flink open. Hier had hij tijdens het schieten van de foto’s echter geen weet van. Toen hij later het podium af ging, kwam hij er pas achter.
Volg Paul en de andere kandidaten vanaf 2 april iedere zondag om 17.15 uur in Focus op Gelderland op TV Gelderland. Kijk voor meer informatie op gld.nl/focus.