Het Kandiapad in Groessen

Kandiapad Groessen
Kandiapad Groessen © Omroep Gelderland
GROESSEN - Op zoek naar sporen van de bever, langs de "kathedraal van de Liemers" en over dijken en kerkpaden. Klaas ontmoet onderweg de eigenaren van een kas vol met bijzondere groenten en geniet van de prachtige vergezichten over de Rijn.
De Jezuïetenwaai
De Jezuïetenwaai is ontstaan tijdens een dijkdoorbraak door kruiend ijs. De waai is vernoemd naar de eigenaren van het gebied, de paters Jezuïeten uit Emmerich en van de abdij uit Elten. De strenge vorst en de dijkdoorbraken maakten 1799 tot een rampjaar voor het gebied Liemers. Het dorp Leuffen of Leuven werd verwoest. Er verdronken geen mensen, maar wel runderen, paarden en varkens.
Tegen de dijk van de Jezuïetenwaai is voor de Tweede Wereldoorlog een aspergeversperring (een soort tankversperring) aangebracht om de Duitse tanks tegen te houden, daarom ook wel tankwal genoemd. In 1944 werden achter deze wal de broers Meeuwsen van 17 en 23 jaar gefusilleerd door de Duitse SS toen ze naar een neergestort vliegtuig kwamen kijken. Later zijn de broers herbegraven op de begraafplaats van Groessen.
Sint Andreaskerk
Sint Andreaskerk © Omroep Gelderland
Kathedraal van de Liemers
Groessen heette vroeger Gruosna. Uit een akte blijkt dat er in Groessen al in 838 een kerk was. De rooms-katholieke Sint Andreaskerk is een in tufsteen opgetrokken toren uit de 12de eeuw. Vanwege zijn omvang wordt hij in de volksmond ook wel de ‘Kathedraal van de Liemers’ genoemd. Tegen deze toren stond een Romaans langhuis dat in de 15de eeuw werd vervangen door een driebeukig Gotisch schip met spitsboogvensters en ribgewelven.
Het middeleeuwse priesterkoor werd in 1891 vervangen door een dwarsbeuk en in 1933 verruild voor de huidige, grotere dwarsbeuk met priesterkoor. Het oudste kunstwerk in de kerk is een prachtig 14de eeuws doopvont. Ook vind je er een renaissance grafsteen, antieke houten beelden, kraagstenen van koning David met harp, Mozes met stenen tafelen en de dwaze en wijze maagden.
Groessen Fruitteelt
Groessen Fruitteelt © Omroep Gelderland
Fruitteelt
Het gebied bestaat uit goed vochthoudende kalkrijke zavel- en kleigronden. Deze vruchtbare stroomruggronden zijn zeer geschikt voor de land- en tuinbouw. We vinden er bedrijven met fruitteelt, vollegrondsgroenteteelt, glastuinbouw en boomkwekerijen. De fruittelers en tuinbouwers zijn vooral specialisten of produceren voor de lokale bevolking. Fruitkwekerij De Stokhorst aan de Schraleweidsestraat heeft een fruit- en groentenwinkel, waar u een versnapering kunt kopen. Onderweg komt u ook thuisverkopers tegen. Let op de borden met pruimen, aardbeien en appels te koop. Klaas loopt ook even bij 'De Groene Schuur' naar binnen waar Ferdinand en Anja een kas vol met bijzondere groentes kweken.
Groessen
Groessen © Omroep Gelderland
Bever
Een groot deel van het Rijnstrangengebied bestaat uit natuur. Dit natuurgebied is een eldorado voor watervogels, waaronder tienduizenden brandganzen en grauwe ganzen die er overwinteren. De Rijnstrangen zijn het leefgebied voor bevers. In 1995 is de bever (zie voorkant folder) in dit gebied uitgezet. Bij het Kandiagemaal leven inmiddels meerdere bevers. Bevers zijn nachtdieren, dus overdag zitten ze in hun beverburcht. Beversporen zijn eenvoudiger te spotten dan de bever zelf. Vooral in de winter als het gewas laag en de houtbehoefte groot is, vallen hun knaagsporen op. Opvallend zijn ook de pootafdrukken, wissels, sleepsporen en houtvoorraadjes onder water.
Mammoet en gemaal
Mammoet en gemaal © Omroep Gelderland
Kandiagemaal
Het Kandiagemaal is een poldergemaal dat in 1969 in gebruik is genomen. Het gemaal maakt deel uit van een dijk die bescherming biedt tegen hoog water in het Pannerdensch Kanaal. Het gemaal houdt het water op peil in het stroomgebied van de Oude Rijn van Emmerich in Duitsland tot Groessen in Nederland. Zonder dit gemaal kan 10.000 hectare onder water komen te staan bij hoogwater in het Pannerdensch Kanaal. Het gemaal is dus van groot belang voor waterveiligheid, natuur, landbouw en bewoning.
De mammoet die hier langs de Betuwelijn staat, verwijst naar de resten van mammoetbotten die zijn gevonden tijdens de aanleg.

Wil je meer zien van Klaas op Klompen? Kijk dan alle afleveringen terug via Uitzending Gemist. Vanaf 8 januari loopt Klaas iedere zondag een klompenpad in onze provincie, vanaf 17:15 uur en ieder uur herhaald op TV Gelderland.

Kaart Kandiapad
Kaart Kandiapad © SLG
Teksten aangeleverd door: Ben Dumoré, Theo Kampschreur, Nica van Kerkhoff, Peter Mennink, Willy Rugers, Hanneke Spaans, Isabel Tesser en SLG