Wageningse Engpad in Wageningen

Klaas loopt het Wageningse Engpad
Klaas loopt het Wageningse Engpad © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het klompenpad start op een van de mooiste uitzichtpunten van Gelderland. Onderweg passeert Klaas velen volkstuinen, een wijngaard en bloemenvelden. Hij loopt langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Klaas ontdekt samen met een groepje kinderen dat klompenpaden niet alleen leuk zijn voor volwassenen maar in Wageningen is er ook voor kinderen genoeg te beleven.
Arboretum Belmonte
De collectie van dit Arboretum of bomentuin is bekend vanwege de sierkersen, rhododendrons, magnolia’s en (sier)appels. De planten in de tuinen dienden tot voor kort voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Een deel van de collectie valt onder de Nationale Plantencollectie van Nederland. Het arboretum ligt op een landgoed dat stamt uit het einde van de 18de eeuw. Op het hoogste punt lag villa Belmonte, zo’n 50 meter boven de rivier de Nederrijn. De villa werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel met de grond gelijk gemaakt.
Het uitzicht
Het uitzicht © Omroep Gelderland
De Eng
Een eng of es is een akker of bouwland dat eeuwenlang in gebruik is gebleven. Met mest uit de veestal en strooisel uit bos en heide werd de akker opgehoogd. De Wageningse Eng is een van de laatste resten van de uitgestrekte dorpsakkers aan de zuidwestrand van de Veluwe.
Vroeger functioneerde alles in samenhang. Zo waren er de brinken aan de rand van de Eng, als verzamelplaatsen voor vee. Rond deze brinken stonden de boerderijen. Het vee werd zomers geweid op de lager gelegen natte gronden en hooilanden in de Gelderse Vallei. Op de flank van de stuwwal werden akkers aangelegd. Graan, vooral rogge, was het belangrijkste gewas. Karakteristiek zijn de kleine kavels waardoor een gevarieerd landschap ontstond. Ook nu nog bepalen het kleinschalig gebruik van paardenweiden, volkstuinen en bouwland het landschap.
maisvelden bij de Eng
maisvelden bij de Eng © Omroep Gelderland
Kidspad
Om kinderen spelenderwijs te laten genieten van de natuur, heeft dit klompenpad ook een aparte Kidsroute.
Tijdens de ontdekkingstocht over dit Klompenpad Kids ontdek je allerlei dieren op de Wageningse Eng en kun je spannende ontdekkingen doen in het bos. Zoek bijvoorbeeld samen naar dierensporen, loop het blotenvoetenpad of doe de bomenbingo.
Kijk hier voor meer informatie over het doeboekje
Pluktuinen en volkstuinen
Onderweg passeer je verschillende volkstuinen en pluktuinen. Zo ook de Pluktuin de Bosrand waarbij je ook een kopje thee kan drinken in de zomermaanden. Bij bloemen en kleinfruit pluktuin de Bosrand aan de Dorskampweg in Wageningen bent u van harte welkom om zelf fruit te oogsten, uw eigen boeket te plukken, eetbare bloemen te plukken of verse theekruiden te plukken. Tussendoor kunt u onder het genot van een eigen gemaakt vruchtensapje of een kopje vers geplukte thee - eventueel met iets lekkers erbij - in de theetuin van het schitterende uitzicht over de Wageningse Eng genieten.
Pluktuin de Bosrand
Pluktuin de Bosrand © Omroep Gelderland

Wijngaard
Wijngaard Wageningse Berg is een biologische wijngaard van 2 hectare. In 2000 werd voor het eerst grootschalig geoogst. Er worden vroegrijpe druivenrassen gebruikt die weinig gevoelig zijn voor meeldauw. Dat is een schimmelziekte waartegen anders veel moet worden gespoten. Het hoofdras in deze wijngaard is de Regent, die een krachtige rode wijn levert. De wijngaard verwierf als eerste in Nederland het EKO-keurmerk voor biologische wijn. Een grote groep vrijwilligers helpt mee met het onderhoud, de oogst en de wijnproductie.
Wijngaard in Wageningen
Wijngaard in Wageningen © Omroep Gelderland

Wil je meer zien van Klaas op Klompen? Kijk dan alle afleveringen terug via Uitzending Gemist. Vanaf 8 januari loopt Klaas iedere zondag een klompenpad in onze provincie, vanaf 17:15 uur en ieder uur herhaald op TV Gelderland.

Teksten aangeleverd door: Debbie Strijtveen, Rien Hilhorst, Otto Munters, jan Beuving, Gilles Ampt en SLG
Wageningse Engpad
Wageningse Engpad © Omroep Gelderland