Thomas Quartier, Theoloog des Vaderlands

Thomas Quartier op Huntenpop
Thomas Quartier op Huntenpop
In 2022 was Benedictijner monnik en hoogleraar theologie Thomas Quartier Theoloog des Vaderlands. Regisseur Ruut van der Beele en schrijver Jonah Falke volgden hem dit hele jaar en maakten een documentaire.
Enkele jaren eerder raakte Falke geïntrigeerd door de monnik die twijfel als tweede natuur heeft en zich telkens weer weet te ontpoppen als een progressief denker in een conservatieve wereld. Van der Beele en Falke onderzochten in hun documentaire of deze snelle denker echt een monnik is, of een monnik speelt.
In dit persoonlijke portret zien we wat Quartier drijft. Waarom koos hij - als extravert persoon - voor deze levensvorm? We kijken terug op zijn uitbundige jeugd in Duitsland en zien hoe vandaag de dag de band met zijn moeder in haar laatste levensfase is.
Als Theoloog des Vaderlands mengde Quartier zich fanatiek in het maatschappelijke debat. Hij maakte daar ook vijanden mee. Sommigen vonden dat de titel Theoloog des Vaderlands ingetrokken had moeten worden wegens zijn uitlatingen. ‘Maar als het niet schuurt, dan zeg je niks,’ aldus Thomas Quartier
Thomas Quartier, Theoloog des Vaderlands is op dinsdag 3 januari (deel 1) en dinsdag 10 januari (deel 2) vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist.