De Slenk wint de titel Dorpshuis van het Jaar 2022

De Slenk is de winnaar Dorpshuis van het Jaar 2022
De Slenk is de winnaar Dorpshuis van het Jaar 2022 Dian Smits) © Dian Smits
De Slenk is verkozen tot Dorpshuis van het Jaar 2022. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de finale in het Provinciehuis. De oude schuilkerk op de Horst in Groesbeek is door de jaren heen verandert tot hét huis van het dorp. Zij overtuigden de jury, andere beheerders én de inwoners van Gelderland om voor hen te stemmen. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog overhandigde de winnaar de beker en de felbegeerde prijs van maar liefst 2.500 euro.
De Slenk wist iedereen te overtuigen dat zij de titel verdienen. Eerder was in het tv-programma op TV Gelderland te zien dat de beheerders hen overtuigend op nummer één zetten. Tijdens de finale bleek dat De Slenk ook de harten thuis wist te veroveren en de meeste publieksstemmen behaalde. Ook de jury was overtuigd door de Slenk en gaf hen de hoogste score: “Er wordt met een doordachte en creatieve manier omgegaan met het pand. Het lijkt alsof over alles nagedacht is.” Ze waren daarnaast onder de indruk van de toewijding in De Slenk. “Uit iedere ruimte van het dorpshuis spatte veel enthousiasme en levendigheid.”

Herbestemming

Dit jaar stond het thema ‘herbestemming’ centraal in de zoektocht naar het meest bruisende dorpshuis in Gelderland. Bij dit onderdeel werd gekeken naar de manier waarop dorpshuizen een gebouw of locatie een nieuwe invulling hebben gegeven als dorpshuis. Bijvoorbeeld door een kerk te gebruiken als feestzaal of door een school helemaal om te bouwen. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Wat ik mooi vind aan deze jaargang is dat het gaat om nieuwe functies geven. We zien dat heel veel oude gebouwen hun functies verliezen maar als building heel waardevol zijn. Hoe kan je het oude gebouw met verloren oorspronkelijke functie toch een nieuwe functie geven die past bij de wijk of het dorp.”

Competitie

Vanaf september gingen vijf finalisten met elkaar de strijd aan: 't Hart van Loil, De Slenk, De Kei, Het Borchuus en Trefpunt Duistervoorde. Angelique Krüger ging samen met de finalisten heel Gelderland door om de andere genomineerden te bezoeken. Ze sprak daar met de bezoekers, beheerders en bewoners over hoe belangrijk het dorpshuis voor hen is. De beheerders beoordeelden elkaar als eerste. Daarnaast testte toegankelijkheidsexpert Jan Troost de dorpshuizen om te beoordelen in hoeverre mensen met een beperking ook volwaardig mee kunnen doen aan de activiteiten in het dorpshuis. Tot slot bezocht de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, alle genomineerden om ook een oordeel te vellen. Na het optellen van de cijfers die de beheerders elkaar gaven, de beoordeling van de vakjury en de publieksstemmen kwam De Slenk unaniem als winnaar uit de bus.
De finale van Dorpshuis van het Jaar 2022 is donderdag 15 december vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist.
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland in samenwerking met Omroep Gelderland. Meer weten? Kijk op dorpshuisvanhetjaar.nl.