Het weekend van de korte film

© Kim de Jong
Filmweekend! Op 26 en 27 november zendt Omroep Gelderland zeven korte films uit, van makers die eerder de filmprijzen de Gelderland Film Pitch of het Gouden Hert van Go Short wonnen.
Het laatste weekend van november vertonen we op TV Gelderland eenmalig een selectie van zeven korte films van eerdere winnaars van de Gelderland Film Pitch en het Gouden Hert van Go Short. Hieronder het overzicht van de films die je tijdens Het weekend van de korte film bekijkt, op volgorde van vertoning.

Zaterdag 26 november

Lokaal Danscollectief Arnhemse Meisje - Memories of the Future (Special Mention Gouden Hert 2021)
In deze dansfilm spelen ze met de tijd, al draaiend en dralend, totdat het heden het enige is dat overblijft. Dat is waar je je aan vast kunt houden: hier, nu. De beelden en bewegingen vertellen het verhaal van één mens en ieder mens tegelijkertijd. Een steeds terugkerende cyclus van overgave, vrijheid, doorzettingsvermogen en kracht, waar ervaringen uit het verleden en herinneringen uit de toekomst zich vermengen.
Mirthe Dokter - De Geharde Rug (Gouden Hert voor beste non-fictie 2022)
Mirthe Dokter maakte een film over de grootste zeeschildpad ter wereld die met uitsterven bedreigd wordt. In het kader van natuurpreservatie reist Dokter in haar film af naar Ghana om de strijd van de lokale bevolking tegen het uitsterven van de zeeschildpad in beeld te brengen.
Sophie van Bree - Synchroon (Gelderland Film Pitch winnaar 2021, documentaire)
Synchroon is een intiem portret over liefde en de achterkant van liefde: rouw. De kleindochter/maker die een totaal ander liefdesperspectief heeft, kijkt idealistisch naar de oneindige liefde tussen haar opa en oma. Wanneer haar opa overlijdt, besluit ze op zoek te gaan naar antwoorden door haar oma te filmen. Wat gebeurt er als je je hele leven samen bent en dan je grote liefde overlijdt? Waar blijft de liefde dan?
Hanneke Klaver en Tosca Schift (Ant Eye) - Sock Monster (Gelderland Film Pitch winnaar 2021, experimenteel)
Sock Monster is een komisch portret van een levenslustige wasmachine die sokken eet om te ontsnappen aan zijn plichten en zo een nieuw leven ontdekt. Het verhaal speelt zich af op een niemandsland waar Sock Monster verschillende karakters leert kennen. In deze experimentele film spelen objecten de hoofdrol. Wat zijn de wensen en dromen van de objecten? Op een fantasievolle manier wordt de reis van een afgedankte wasmachine in beeld gebracht. In de film nemen we de kijker mee om vanuit het perspectief van objecten te kijken naar overconsumptie en afvalstromen.

Zondag 27 november

Sil van der Woerd - Mirage (Gouden Hert voor beste fictie 2021)
Een oude jager die zijn vrouw verzorgt op haar sterfbed, kan haar naderende dood moeilijk accepteren. Maar als hij op een dag het bos in gaat, kan hij de confrontatie niet langer uit de weg gaan. In de dialoogloze, even ingetogen als dramatische film neemt rouw allerlei gedaanten aan - van een zwarte wolk die je wil omringen en opslokken tot een berg stenen. De jager gaat er verwoed de strijd mee aan.
Stijn van Gorkum - A Howling Dog (Gouden Hert voor beste fictie 2022)
De film van Van Gorkum is een animatiefilm over de manier waarop mensen tijdens de lockdown van de coronacrisis leefden. Van Gorkum neemt je als kijker mee en laat je de mensen die naast elkaar wonen observeren als in een poppenhuis.
Bart de Piraat - Kantelpunt (Gelderland Film Pitch winnaar 2021, animatie)
Kantelpunt is een animatiefilm over een wereld die vrijwel letterlijk uit balans raakt nadat de dorpelingen een nieuw ontdekt gebied leeg beginnen te plunderen. Wanneer een evenwicht onherstelbaar verstoord raakt, resulteert dit in chaos waaruit op den duur weer nieuwe balans ontstaat. De wereldbewoners in Kantelpunt zullen moeten ingrijpen om de oorspronkelijke balans op tijd te kunnen herstellen. Doen ze dit niet, dan zullen ze de chaos moeten trotseren. Hun situatie wordt belastigd omdat eigenlijk niemand echt in de gaten heeft wat de gevolgen van hun acties zijn.

Go Short filmprijzen

Go Short organiseert jaarlijks de Gelderland Film Pitch. Een kans voor Gelderse filmmakers om een korte film te realiseren. Ook organiseert Go Short ieder jaar de Gelders Kort Competitie. Tijdens deze competitie worden twee Gouden Herten vergeven: een voor beste fictiefilm en een voor de beste non-fictiefilm. Omroep Gelderland draagt bij aan beide filmprijzen.
Het weekend van de korte film is op 26 en 27 november vanaf 13.00 uur eenmalig te zien op TV Gelderland.