Anders in de Biblebelt?

Erik en San
Erik en San
Twee LHBTI's vertellen hoe zij hun geloof niet hebben verloren na de Nashville-verklaring. Ze wonen op de Veluwe/Biblebelt en zijn kerkelijk actief. Vanuit deze christelijke omgeving proberen ze begrip te creëren bij kerken en medegelovigen. Hun doel: LHBTI's die christen zijn een gezicht geven. Wie zijn ze, hoe leven ze en waar worstelen ze mee.
De Nashville-verklaring heeft drie jaar geleden een hoop stof doen opwaaien en zal dit nog wel even blijven doen. De Amerikaanse verklaring, die in het Nederlands is vertaald, stelt dat de Bijbel geen ruimte zou laten voor het uitleven van homoseksualiteit. De verklaring provoceert en polariseert, zet de tegenstellingen scherper neer en is kwetsend voor heel veel mensen, met name voor mensen die hun christen-zijn en hun homoseksualiteit willen combineren. Daarnaast zijn er ook in christelijke kring jongeren die worstelen met hun seksuele geaardheid. Wat betekent dit voor hen? Het maakt het voor hen in ieder geval niet gemakkelijker om uit de kast te komen.
De Nashville-verklaring laat pijnlijk duidelijk zien hoe het gesprek over homoseksualiteit en de kerk gemakkelijk leidt tot onderlinge verdeeldheid en afwijzing met als gevolg dat de homoseksuele christen de kerk de rug zal toekeren.
De documentaire Anders in de Biblebelt? laat twee verhalen zien van LHBTI's met een positieve kijk op hoe het is om te leven op de Biblebelt. We zien het verhaal van de 20-jarige Erik Vedder uit Nijkerk die een relatie heeft met transvrouw San-Loiza en het verhaal van Jan Willem Leurgans uit Ermelo, de eerste homoseksuele predikant in zijn omgeving.
Anders in de Biblebelt? is op dinsdag 8 november vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video hieronder.
Nieuwsgierig naar meer over dit onderwerp? Journalist Maarten Dallinga maakte de podcastreeks Niet van de Wereld. Te beluisteren op gld.nl en in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.
GLD doc - Anders in de Biblebelt?