Oord van Rooms verdriet Dekkerswald

Dekkerswald 1913 - 2020, Longzorg in een golvend landschap
Dekkerswald 1913 - 2020, Longzorg in een golvend landschap
Prostitutie, verstopte drankflessen en liefdesbriefjes in het bos. Ruim honderd jaar geleden stierven er in Nederland tienduizend mensen per jaar aan de longziekte tuberculose. In het gevecht tegen de slopende ziekte werd in 1913 sanatorium Dekkerswald geopend, op initiatief van de Vereeniging tot Stichting van Rooms-Katholieke Herstellingsoorden voor Longlijders en Zwakke Kinderen.
Verborgen in de bossen tussen Nijmegen en Groesbeek zijn het de Zusters Onder de Bogen uit Maastricht die de longlijders verplegen. In deze documentaire van Rob Haverkamp wordt het verhaal verteld van een streng katholiek instituut waar levens gered werden, maar wat ook door veel patiënten als een gevangenis werd ervaren.
De documentaire Oord van Rooms verdriet Dekkerswald: een gevangenis die levens redde laat prachtige historische beelden zien, afkomstig uit het boek ‘Dekkerswald 1913 – 2022, Longzorg in een golvend landschap’ en is mede tot stand gekomen met hulp van het Radboudumc in Nijmegen. Afgelopen zomer gingen de deuren van Dekkerswald voorgoed dicht. Een projectontwikkelaar gaat het monumentale gebouw van architect Eduard Cuypers geschikt maken om te wonen.
Na ruim een eeuw is er zo een einde gekomen aan de zorg voor longpatiënten op het terrein van Dekkerswald. Het Radboudumc verzorgde er tot dit jaar patiënten maar heeft die inmiddels overgebracht naar een nieuw gebouw op het hoofdterrein van het Nijmeegse ziekenhuis. Het nieuwe pand heeft 8 miljoen euro gekost en is voorzien van de nieuwste technieken, veel daglicht en heeft een eigen binnentuin.
Oord van Rooms verdriet Dekkerswald: een gevangenis die levens redde is op dinsdag 1 november vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland. Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video hieronder.
GLD doc - Oord van Rooms verdriet Dekkerswald: een gevangenis die levens redde