Ridder René over een uniek middeleeuws stripverhaal

ROERMOND - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse museumdepots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag: een uniek uniek middeleeuws stripverhaal over het leven van Jezus Christus.
In de Munsterkerk van Roermond hangt een prachtig schilderij uit circa 1440 met achttien plaatjes over het leven, lijden en sterven van Jezus Christus, het lijkt wel een stripverhaal voor middeleeuwers. Het kunstwerk staat bekend als de Passietafel van Roermond.
In de late middeleeuwen was Roermond één van hoofdsteden in het hertogdom Gelre. Nijmegen, Arnhem en Zutphen waren de hoofdsteden van de andere drie Gelderse kwartieren. Aangezien de Passietafel in Roermond is gemaakt in het hertogdom Gelre hoort het bij de belangrijkste kunstwerken uit de Gelderse geschiedenis.

Het leven van Jezus in achttien plaatjes

Het verhaal begint met een engel die Maria aankondigt dat ze moeder zal worden van Jezus Christus, de Zoon van God. Vervolgens zie je de de geboorte in de stal, de besnijdenis van Jezus en de drie wijzen uit het Oosten die geschenken komen brengen. Daarna zien we dat Jezus naar de tempel wordt gebracht en aan God wordt opgedragen.
Hierna slaat de kunstenaar een groot stuk van het leven van Jezus over en gaat het verhaal weer verder bij de intocht van Jezus in Jeruzalem, 33 jaar later. Jezus wordt als koning ontvangen, hij gebruikt met zijn leerlingen het Laatste Avondmaal, ter gelegenheid van het joodse Pesach.
Jezus geniet met zijn leerlingen het Laatste Avondmaal, afbeelding op de Passietafel.
Jezus geniet met zijn leerlingen het Laatste Avondmaal, afbeelding op de Passietafel. © Omroep Gelderland
Vervolgens gaat Jezus met zijn leerlingen naar de Olijfberg, waar hij in doodsangst tot God bidt, omdat hij weet welk lijden hem te wachten staat. Op plaatje 9 zien we Judas, die Jezus verraadt door hem te kussen en de Romeinse soldaten, die hem gevangen nemen. Zij brengen Jezus naar Pilatus, die Jezus ter dood veroordeelt door kruisiging. Jezus wordt bespot en gegeseld en moet zelf zijn kruis dragen naar de executieplaats. Hij sterft aan het kruis terwijl zijn moeder Maria en zijn leerling Johannes hem bijstaan en daarna weent Maria met haar dode zoon op haar schoot.

De opstanding

Jezus wordt in een graf gelegd, maar twee dagen later ontdekken vrouwen dat het graf leeg is. Ze geloven dat Jezus is verrezen zoals hij tijdens zijn leven al had aangekondigd. Jezus verschijnt na zijn opstanding meerdere keren aan zijn leerlingen en uiteindelijk keert hij terug naar zijn hemelse vader: de Hemelvaart. Niet lang daarna worden Maria en Jezus' leerlingen vervuld van de heilige Geest en trekken zijn leerlingen de wereld in om het Christelijke geloof te verkondigen.
Presentator René Arendsen legt uit waarom de Roermondse Passietafel zo bijzonder is:
Uniek stripverhaal over het leven van Jezus Christus