Niet van de Wereld: intiem portret van refo’s op de Gelderse Biblebelt

Podcast: Niet van de Wereld
Podcast: Niet van de Wereld
Hoe is het om streng christelijk te zijn in een samenleving die steeds verder ontkerkelijkt? Welke spanningen levert dit op en hoe gaat men hiermee om? Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga dook voor Omroep Gelderland maandenlang in de wereld van reformatorische christenen op de Gelderse Biblebelt. Vanaf 10 oktober is zijn verslag te horen: de vijfdelige verhalende podcastserie Niet van de Wereld.
Reformatorische christenen – kortweg refo’s – zijn de meest orthodoxe christenen binnen de protestantse kerk. Ze zijn met ruwweg 5- tot 600.000 en het worden er steeds minder. Een groot deel woont samengeklonterd op de Gelderse Biblebelt.
Wie zijn deze mensen? Hoe leven ze, wat denken ze? Maker Maarten Dallinga heeft een christelijke achtergrond en wilde ooit zelfs dominee worden. Maar over de refogemeenschap wist hij weinig. Uit fascinatie en omdat hij de berichtgeving over refo’s vaak oppervlakkig vindt, besloot hij zich onder te dompelen. “Mijn doel was om werkelijk te kunnen doorvóélen wie deze mensen zijn”, zegt Dallinga.
Dallinga las rijtjes boeken en nam een abonnement op het Reformatorisch Dagblad. Hij interviewde uiteindelijk zo’n 25 mensen op de Biblebelt. Hoogtepunt was een logeerweekend bij een groot refogezin, waar hij vrijwel alles opnam. Ook interviewde hij mensen die braken met de refowereld.
Niet van de Wereld is een intiem en eerlijk portret van een unieke subcultuur in Nederland. De podcast toont hoe refo’s zich verhouden tot de bredere samenleving en onderzoekt hoe stevig de refozuil eigenlijk nog is.
Vanaf maandag 10 oktober 2022 is Niet van de Wereld te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online. Het laatste deel wordt op maandag 7 november gepubliceerd. Luisteren is ook mogelijk via gld.nl en de Omroep Gelderland-app. Hier verschijnt ook een artikelenreeks.
Componist Gydo Keijzer maakte speciaal voor Niet van de Wereld muziek. De serie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Anoniem Intiem en Verstrikt

Eerder maakte Maarten Dallinga voor Omroep Gelderland de podcastseries Anoniem Intiem (over seksplekken voor mannen in de open lucht) en Verstrikt (over zelfdoding). Met beide won hij De Tegel en verschillende andere prijzen.
Omroep Gelderland publiceert jaarlijks meerdere podcastseries. Eerder verscheen bijvoorbeeld ook de prijswinnende hitserie De Dood van Robert. Beluister alle podcasts van Omroep Gelderland op gld.nl/podcast.