De Bleekneusjes gaan terug

Bleekneusjes Bob en Theo
Bleekneusjes Bob en Theo
In ‘De Bleekneusjes gaan terug' reizen Bob Bakkenes (89) en Theo van Binsbergen (88) af naar hun geliefde Penzance om afscheid te nemen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen ze in het Verenigd Koninkrijk op krachten na de zware laatste oorlogsjaren.
Honderden kinderen werden na de oorlog in het buitenland opgevangen om aan te sterken. "Bleekneusjes" werden ze genoemd, omdat ze er zo verzwakt uitzagen.
In oktober 1945 vertrok de laatste boot met Bleekneusjes vanuit Hoek van Holland naar Engeland met aan boord kinderen uit Arnhem. Zij waren na de evacuatie teruggekeerd in een compleet verwoeste stad. Hongerig en getraumatiseerd vertrokken ze naar Engeland en verbleven daar ruim een half jaar bij gastgezinnen.
Twee van die Bleekneusjes, Bob en Theo, stappen 77 jaar later opnieuw op de boot naar Engeland. De heren ontmoeten oude bekenden en bezoeken de plekken die in hun jeugd belangrijk waren. Een ontroerende trip down memory lane, zeker voor de ernstige zieke Theo.
De Bleekneusjes gaan terug is een documentaire van Moiety Film. Over de kansen die geschapen zijn voor kinderen na de tweede wereldoorlog; een ode aan de medemenselijkheid.
De Bleekneusjes gaan terug is in 2 delen te zien: op 20 september (deel 1) en 27 september (deel 2) vanaf 17.15 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist. Of bekijk de video's vanaf de dag van uitzending hieronder.

Deel 1

GLD doc - De Bleekneusjes gaan terug (deel 1)

Deel 2

GLD doc - De Bleekneusjes gaan terug (deel 2)