GLD doc - het wonderlijke verhaal van soldaat Morgan

Bas Steman en Glenys, de zus van Morgan.
Bas Steman en Glenys, de zus van Morgan.
Het wonderlijke verhaal van soldaat Morgan is een documentaire over schrijver Bas Steman die door research voor zijn roman op een bijzondere manier verwikkeld raakt met een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog.
Om het thema te onderzoeken van lichaam en de ziel, en of deze een onafhankelijk tijdspad hebben, besloot Bas een regressie te doen. Daar kreeg hij opeens herinneringen door van een Britse paratrooper tijdens Market Garden, en kwam de naam ‘Morgan’ naar voren. Ook flarden van de jeugd van deze jongen en van de laatste uren van zijn leven voordat hij in 1944 sneuvelde bij Oosterbeek. Hoe kan Bas dit weten? Wie is deze soldaat Morgan? Bas is sceptisch en gaat op onderzoek.
Op de website van Market Garden vindt hij één soldaat met de voornaam Morgan, een parachutist. Vreemd genoeg blijkt alles wat Bas zich ‘herinnerde’ te kloppen, en weet hij dingen van deze soldaat die hij nooit had kunnen weten. Bas gaat ver in zijn zoektocht en reist af naar Wales. Daar vindt hij het witte huisje dat hij zag in zijn regressie, en hij weet zelfs dingen die er nu niet meer zijn, maar in 1940 zo waren. Hij vindt de familie van Morgan en er is meteen een gevoel van vertrouwen tussen hem en Glenys, de zus van Morgan. Hij valt van de ene verbazing in de andere. Bas weet zelfs dingen die de familie niet weet. Hoe kan dat? Toeval? Of is Bas Morgan geweest? De zoektocht lijdt naar een roman die een bestseller wordt. De Engelse vertaling gaat nu terug naar Wales. Morgan komt thuis.
Het wonderlijke verhaal van soldaat Morgen is op 30 augustus (deel 1 ) en 6 september (deel 2) om 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Op 18 september bekijk je de documentaire nogmaals in zijn geheel, om 12.30 uur op TV Gelderland. Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video's hieronder.
Deel 1
GLD doc - Het wonderlijke verhaal van soldaat Morgan (deel 1)
Deel 2
GLD doc - Het wonderlijke verhaal van soldaat Morgan (deel 2)