Bezoek Gelderse parels tijdens Open Monumentendag

Interieur van de Remigiuskerk in Hengelo
Interieur van de Remigiuskerk in Hengelo © Erfgoed Gelderland
HENGELO - De Ridders van Gelre geven je ook tijdens de nazomer tips voor leuke historische uitjes. Komend weekend is het weer Open Monumentendag, met dit jaar als thema duurzaamheid. De tip van de Ridders: de schitterende muurschilderingen in de Remigiuskerk in Hengelo.
In 1911 kwamen tijdens werkzaamheden aan de Hengelose Remigiuskerk prachtige muurschilderingen vanonder het witte pleisterwerk tevoorschijn. Deze muurschilderingen stammen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Ze zijn daarmee een van de oudste overgebleven voorbeelden van wandschilderkunst in Nederland. De schilderingen verbeelden de twaalf apostelen. Ze zijn in november 2021 toegevoegd als vijftigste sleutelwerk uit de Gelderse kunstgeschiedenis.
Wandschilderingen in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld)
Wandschilderingen in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld) © Erfgoed Gelderland
De Remigiuskerk is het centrale punt tijdens Open Monumentendag in de gemeente Bronckhorst. Niet alleen in Bronckhorst is veel te bezoeken en te bekijken, maar in de hele provincie. Zo kun je in Museumpark Oriëntalis een Romeins legerkamp bezoeken, openen diverse Gelderse molens en kastelen hun deuren en kunnen kinderen zich bij de Spanjaardspoort in Zutphen tot ridder laten slaan.
Ook landgoed en Kasteel Biljoen in Velp is te bezichtigen en dat is uniek, want dit kasteel is bijna nooit open voor publiek. Kaartjes moeten dan ook van tevoren besteld worden via de website van het Geldersch Landschap en Kasteelen, waar nog veel meer uitjes te vinden zijn.

Praktische informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Open Monumentendag. Daar kan je per plaats zien wat er te doen is. Veel plezier!