GLD doc - Wie één leven redt, redt de hele wereld. Het verhaal van Joop en Willy Westerweel

Joop en Willy Westerweel
Joop en Willy Westerweel
Het verhaal van de Zutphense Joop Westerweel (1899) is nagenoeg onbekend. Toch is hij de spil van de Westerweelverzetsgroep. En wordt hij in Israël net zo herdacht als Oskar Schindler.
Door de dreiging in Duitsland steken veel Joodse vluchtelingen de grens naar Nederland over, vooral na Kristallnacht in 1938. Ook veel zelfbewuste idealistische jonge Joodse mensen, die het onveilige Europa willen ontvluchten en zich bij boeren in de omgeving bekwamen als voorbereiding op een pioniersleven in Palestina.
Als in 1942 de razzia’s beginnen dreigt een groep in Loosdrecht te worden opgepakt. Joop wordt gevraagd te helpen en samen met een paar anderen zorgen zij in een paar dagen voor vele onderduikplekken. Alle vijftig jongeren worden gered. Hiermee start het werk van de groep die later de Westerweel verzetsgroep zou gaan heten. Ongeveer 270 Joden worden door hen gered.
Het vredelievende, sociale hart van Joop wordt al vroeg gewekt door zijn gelovige opvoeding en de preken van de rode dominee Henri van de Bergh van Eysinga in de Walburgiskerk in Zutphen. Joop wordt onderwijzer, vertrekt naar Indonesië om les te geven en komt in opstand tegen de onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking. Als echte pacifist weigert hij dienst en wordt hij teruggestuurd naar Nederland. Daar trouwt hij in 1932 met Willy Bosdriesz.
Samen gaan zij werken op de Werkplaats in Bilthoven. Een moderne kindergemeenschap waar iedereen gelijk is en men wil bouwen aan een rechtvaardige vreedzame samenleving. In de oorlog worden Willy en Joop beide tijdens hun verzetswerk opgepakt en komen in Kamp Vught terecht. Joop overleeft het niet en wordt gefusilleerd. Willy komt in Ravensbrück terecht en overleeft ternauwernood. Joop en zijn vrouw Willy kregen in 1964 van de staat Israël de Yad Vashem onderscheiding en uit dankbaarheid is in Israel op de laan der rechtvaardigen een boom geplant voor Joop en Willy Westerweel.
Wie één leven redt, redt de hele wereld. Het verhaal van Joop en Willy Westerweel is op dinsdag 28 juni om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video hieronder.
GLD doc - Wie één leven redt, redt de hele wereld. Het verhaal van Joop en Willy Westerweel