Kolere: beleef de wereld van de bleekneusjes

Museum Van 't Lindenhout, Nijmegen
Museum Van 't Lindenhout, Nijmegen © Edwin Smits
NIJMEGEN - Het is nog heel even zomer! Tijd om erop uit te gaan. De Ridders van Gelre geven je elke woensdag de leukste tips voor een historisch uitje. Op zondag 4 september is de bijzondere voorstelling Kolere te zien in Museum Van 't Lindenhout in Nijmegen. Het gaat over de heimwee van een bleekneusje. Aansluitend kom je meer te weten over de wereld van de bleekneusjes en mag je rondkijken in het museum.
In Gelderland waren er maar liefst 23 tehuizen waar bleekneusjes tijdelijk terecht konden om aan te sterken. Hoe goedbedoeld en noodzakelijk dit verblijf voor de kinderen was, het zo lang van huis wegzijn en aan een streng regime onderworpen worden was vaak zwaar voor ze. Over het wel en wee en de eenzaamheid die deze kinderen ervaren hebben gaat de voorstelling Kolere.
voorstelling Kolere - theatergroep Freeze
voorstelling Kolere - theatergroep Freeze © Museum Van 't Lindenhout, Nijmegen

Kolere, de voorstelling

De voorstelling is gemaakt door theatergroep Freeze in coproductie met Museum Van 't Lindenhout in Nijmegen. Het stuk verhaalt over Marianne van elf die tijdelijk woont in een vakantiekolonie en zich alleen voelt. Iedere ochtend schrijft ze een brief aan haar broertjes en zusjes. Niemand mag dat zien. Want in de vakantiekolonie mag je alleen op vrijdag een brief schrijven. In aangrijpende fragmenten zijn we getuige van Mariannes waagstuk. Het is het verhaal van een onstuimig kind dat zich door niemand laat tegenhouden.

Praktische informatie

Aansluitend op de voorstelling is er een vraaggesprek met Anja van den Bosch, voorheen werkzaam in vakantiekolonie Krabbebossen. Zij neemt de bezoekers mee in de wereld van zo’n kolonie voor ‘bleekneusjes’. Ook het publiek kan vragen aan haar stellen. Esther Bánki, directeur van ’t Van Lindenhoutmuseum, nodigt iedereen na het vraaggesprek uit de collectie van het museum te bekijken. Ga voor meer informatie naar Museum Van 't Lindenhout.